Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості застосування реєстраторів розрахункових операцій розповіли платникам Кам’янщини

опубліковано 18 вересня 2023 о 16:43

Фахівці Кам’янської ДПІ Головного управління ДПС у Черкаській області організували зустріч із платниками податків щодо роз’яснень застосування реєстраторів розрахункових операцій у зв’язку з прийняттям Закону України від  30 червня 2023 року   № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей  оподаткування у період дії воєнного стану». У ході працівники податкової служби пояснили основи, пов’язані з особливостями застосування класичних та програмних реєстраторів розрахункових операцій платниками.

Податківці наголосили, що Закон № 3219 не встановлює нових вимог для мікробізнесу. Фізичні особи – підприємці – платники єдиного ІІ – ІV груп, згідно з вимогами Податкового кодексу України. з 1 січня 2022 року зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО при здійсненні розрахункових операцій незалежно від виду діяльності та обсягу доходу.

Акцентували увагу, що до 1 жовтня 2023 року  не застосовуються штрафні санкції за відсутність РРО (реєстратора розрахункових операцій), крім того, зазначили, що Законом № 3219-IX знижено фінансову відповідальність до фізичних осіб підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками ПДВ, які здійснюють діяльність з продажу товарів  (крім продажу підакцизних товарів, валютних цінностей або ж працюють у сфері азартних ігор)  або надають послуги.

Зокрема, нагадали, що ПРРО має низку переваг перед класичними касовими апаратами: даний програмний застосунок можливо зареєструвати через Електронний кабінет та використовувати на будь-якому гаджеті – смартфоні, ноутбуці, планшеті.