Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про РРО та ПРРО в 2023 році

, опубліковано 25 травня 2023 о 13:51

Днями працівниками Ватутінської ДПІ Головного управління ДПС у Черкаській області була проведена робоча зустріч з платниками щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО та/або ПРРО) фізичними особами (ФОП) – підприємцями – платниками єдиного податку.

Ще 1 січня 2022 р., згідно до Законів 128-IX та 129-IX від 20.09.2019, введено обов'язкове використання РРО / ПРРО для ФОП - платників єдиного податку 2,3 груп, що працюють в сфері роздрібної торгівлі, послуг, громадського харчування. Використовувати РРО також мають Інтернет-магазини, ресторани та кафе, турагенції та туроператори, готелі, продавці ювелірних виробів, текстиля, магазини секонд хенд тощо. Виключення - ФОП 1 групи, що здіснюють торгівлю за готівку на ринках (та ще декілька груп). Обов'язок із застосування ПРРО / РРО в 2023 році стосується практично всіх юридичних осіб та ФОП, що працюють в сфері роздрібної торгівлі, послуг населенню та громадського харчування та приймають оплати готівкою, платіжними картками, жетонами тощо. Вибір РРО, ППРО чи касового апарату для ФОП, ТОВ, АТ залежить не від організаційної форми, а від масштабу бізнесу та специфіки бізнес процесів. Як РРО (Реєстратори розрахункових операцій), так і ПРРО (Програмні РРО) виконують одну й ту ж функцію: вони фіксують розрахункові операції (продаж, повернення, службові внесення / винесення) та передають звітні дані до Державної Податкової служби. З точки зору законодавства, різниці між РРО та ПРРО немає.

Без касового апарату та розрахункових книжок (РК) можуть вести бізнес платники єдиного податку — ФОПи, які продають товар/реалізують послугу та не застосовують РРО/програмний РРО відповідно до Податкового кодексу України; ПК (п. 6 ст. 9 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР; далі — Закон про РРО). З 01.01.2022 РРО/програмні РРО не застосовують платники єдиного податку першої групи (п. 296.10 ПК). Також РРО/ПРРО не застосовують у разі оплати покупцем коштів виключно на поточний рахунок ФОПа, крім карткового, оскільки така операція не є розрахунковою. Тобто продавець надає покупцю повні банківські реквізити для здійснення оплати — поточний рахунок у форматі IBAN. При розрахунках в інший спосіб — готівкою, платіжною карткою тощо, застосування РРО/ПРРО є обов’язковим (лист Комітету ВРУ від 30.12.2021 № 04-32/10-2021/409504). 

 

За матеріалами Ватутінської ДПІ