Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Податкова амністія: одноразове добровільне декларування»

, опубліковано 03 жовтня 2022 о 13:08

Днями в приміщенні Катеринопільської ДПІ Головного управління ДПС у  Черкаській області начальником Катеринопільської ДПІ Вікторією Стоколос проведено засідання «круглого столу» з фізичними особами – підприємцями на тему: «Податкова амністія: одноразове добровільне декларування».

До присутніх доведено, що строк проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб продовжено до 01 березня 2023 року, також наголошено, що одноразова добровільна декларація подається безпосередньо декларантом  до  ДПС виключно  в електронній формі. Форму такої декларації затверджено Наказом Міністерства фінансів України від 02.08.2021 № 439.

Начальник ДПІ нагадала присутнім, що скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об’єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об’єкти декларування, і які відповідно до ПКУ є чи були платниками податків. Особливостями добровільного декларування є те, що подача одноразової декларації - це право, а не обов’язок фізичної особи.

Зокрема платникам нагадали, що об'єктами одноразового декларування можуть бути: валютні цінності, нерухоме майно, рухоме майно (транспортні засоби, предмети мистецтва та антикваріату, дорогоцінні метали, дорогоцінне каміння, ювелірні вироби тощо), частки (паї) у майні юридичних осіб інші корпоративні права, майнові права на об'єкти інтелектуальної власності, цінні папери та/або фінансові інструменти, визначені законом, права на отримання дивідендів, інші активи фізичної особи, у тому числі майно, банківські метали, що не розміщені на рахунках.

Якщо громадянин сплатить усі необхідні збори, держава гарантуватиме йому звільнення від відповідальності за порушення податкового, валютного законодавства. Також гарантується нерозголошення державними органами та їхніми посадовими особами відомостей, що містяться в одноразових добровільних деклараціях, без відповідного рішення суду.

Приклади заповнення одноразової (спеціальної) добровільної декларації розміщено у банері «Одноразове добровільне декларування» на вебпорталі Державної податкової служби України.

У такій декларації не потрібно буде вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів, отриманих до 1 січня 2021 року.

 

За матеріалами Катеринопільської ДПІ