Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості формування податкового кредиту

, опубліковано 07 серпня 2023 о 09:22

Говоримо наразі про особливості формування податкового кредиту після відновлення реєстрації платником ПДВ за товарами та необоротними активами, що ввезені на митну територію України в періоді використання платником спрощеної системи з особливостями оподаткування.

Отож, якщо платник під час використання спрощеної системи з особливостями оподаткування ввозив на митну територію України товари та необоротні активи, то після відновлення реєстрації він включає суми ПДВ, сплачені при ввезенні таких товарів та необоротних активів на митну територію України, до податкового кредиту.

Суми ПДВ, сплачені при ввезенні на митну територію України товарів/необоротних активів, мають бути внесені до податкового кредиту платниками не пізніше 31 жовтня 2023 року на підставі належним чином оформлених відповідних митних декларацій.

Тобто, останній звітний (податковий) період для формування податкового кредиту за такими товарами та необоротними активами – жовтень 2023 року.

Податкові зобов’язання відповідно до Податкового кодексу, якщо платник податку використав (поставив, реалізував) такі ввезені товари, необоротні активи, нараховуються в тому ж звітному періоді, в якому платник включає до податкового кредиту суми ПДВ, сплачені при ввезенні товарів/необоротних активів на митну територію України.

База оподаткування при нарахуванні податкових зобов’язань, передбачених п. 198.5 ст. 198 ПКУ, визначається:
* за товарами – виходячи з їхньої митної вартості;
* за необоротними активами – виходячи з балансової (залишкової) вартості, що склалася станом на перше число місяця, протягом якого вони були використані (поставлені, реалізовані), у випадку відсутності обліку необоротних активів – виходячи із звичайної ціни.