Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Санкції за порушення закону про застосування РРО у сфері торгівлі

опубліковано 04 серпня 2023 о 08:14

Йдеться, зокрема, про ЗУ від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та чи застосовуються санкції за порушення його вимог у період воєнного стану.

Суб’єкти господарювання звільняються від відповідальності за порушення вимог зазначеного закону, вчинені в період із 01.01.2022 до 01.10.2023, – крім відповідальності за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів, здійснення діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти, діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор.

При цьому, починаючи з 01.10.2023 суб’єкти господарювання звільняються від відповідальності за вчинені ними порушення вимог Закону (крім порушень порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів), вчинені ними при продажу товарів, наданні послуг на:
- тимчасово окупованих російською федерацією територіях України, - по дату завершення тимчасової окупації відповідних територій;
- територіях активних бойових дій, – до дати завершення бойових дій на відповідних територіях;
- територіях можливих бойових дій, – до дати припинення можливості бойових дій на відповідних територіях.

Водночас, у період з 01.08.2023 до 31.07.2025, але не пізніше ніж до дати припинення або скасування воєнного стану на території України, до фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість, фінансова відповідальність за проведення розрахункових операцій з використанням реєстраторів розрахункових операцій (РРО), програмних РРО (ПРРО) або розрахункових книжок на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг), непроведення розрахункових операцій через РРО та/або ПРРО з фіскальним режимом роботи, невидачу (у паперовій та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання розрахункової книжки на окремому господарському об’єкті такого суб’єкта господарювання застосовується у таких обсягах:
- 25 відс. вартості проданих з порушенням, встановленим п. 15 розд. ІІ «Прикінцеві положення» Закону, товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше;
- 50 відс. вартості проданих з порушенням, встановленим п. 15 розд. ІІ «Прикінцеві положення» Закону, товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення.

Мова про фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість, що здійснюють діяльність з продажу товарів (крім підакцизних товарів, технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння) або надають послуги.