Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сплата податку на нерухоме майно

опубліковано 12 липня 2024 о 15:10

Працівники Драбівської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Черкаській області постійно проводять зустрічі з платниками податків задля активного роз'яснення застосування норм податкового законодавства.

Так, нещодавно, під час проведення чергової зустрічі з відвідувачами центру обслуговування платників, старший державний інспектор Світлана Стеценко розповідала, що податок на нерухоме майно нараховують органи податкової служби за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості, вручаючи їм податкові повідомлення-рішення.

Фахівець ДПІ звертала увагу присутніх, що в поточному році громадяни сплачують податок на нерухомість за об`єкти, що були в їхньому володінні в попередньому році. Сплачувати податок на нерухоме майно зобов’язані лише ті фізичні особи, які володіють квартирою, квартирами, житлова площа яких перевищує 60 квадратних метрів і будинку площею більше 120 квадратних метрів. 

У випадку наявності об’єктів нерухомого майна різних типів податок сплачується за площу, що перевищує 180 квадратних метрів. За наявності у власності платника податку об’єкта житлової нерухомості, зокрема його частки, що перебуває у власності фізичної чи юридичної особи, загальна площа якого  перевищує  300 квадратних   метрів (для квартири) або 500 квадратних метрів (для будинку), сума податку збільшується на 25000 грн на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості (його частку).

Інспекторка пояснювала, що власникам нерухомого майна нараховується податок за ставками, які встановлюються  рішенням сільської, селищної або міської ради в залежності від місця розташування та типів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5 відсотка розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 квадратний метр бази оподаткування. (п.266.5.1. Податкового кодексу України).

Для нарахування податку використовуються дані Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, держателем якого є Міністерство юстиції України, або оригінали відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності. Сплатити визначену суму податку на нерухоме майно громадянам необхідно впродовж 60 днів з дня отримання повідомлення – рішення. 

Світлана Вікторівна наголошувала, що в разі виникнення сумнівів щодо розмірів нарахованих податкових платежів громадяни, які є власниками землі та нерухомості, мають можливість провести звірку щодо належних їм об’єктів оподаткування та наявної заборгованості зі сплати майнових податків у будь-який зручний час відповідно до графіка роботи ЦОП.

Для якісної звірки громадянам варто при собі мати документи, що посвідчують особу, та правовстановлюючі документи на належне майно.