Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як задекларувати доходи від продажу майна?

опубліковано 05 липня 2024 о 08:05

У Городищенській ДПІ провели телефонну «гарячу лінію». Більше десяти осіб звернулись в телефонному режимі до податківців. Водночас ще кілька осіб прийшли на особистий прийом. Основні питання – терміни подання декларації та сума податку, яку потрібно сплатити до бюджету. Одним із питань, яке надходило найчастіше, – порядок оподаткування операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна.

Статтею 172 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ зі змінами та доповненнями врегульовані питання оподаткування операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна.

Фізична особа, яка отримує дохід від продажу (обміну), не частіше одного разу протягом звітного податкового року, житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи об’єкт незавершеного будівництва таких об’єктів, земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці). Також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної ст. 121 Земельного кодексу України від 25 жовтня 2001 року № 2768-III зі змінами та доповненнями залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не підлягають оподаткуванню. Ці вимоги не розповсюджуються на майно, отримане платником у спадщину.

Якщо дохід отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об’єктів нерухомості, то такий дохід  підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відсотків. Податок на доходи фізичних осіб та 1,5% військового збору.

Декларація подається платником до 1 травня року, який слідує за роком  здійснення операцій з нерухомим майном. Сплата податкових зобов’язань по податковій декларації протягом 60 днів після закінчення граничного терміну  подачі декларації.