Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про легалізацію ринку праці та заробітної плати

опубліковано 13 лютого 2024 о 15:57

Питання легалізації найманої праці та виплати заробітної плати – на часі. Офіційне працевлаштування – це значний вклад у підтримку економіки країни та безпосередня допомога нашим захисникам.

Днями робочою групою зі сприяння легалізації ринку праці в Золотоніській громаді, у складі з інспектора праці, представників Золотоніської міської ради та за участі завідувача Золотоніського сектору організації роботи Головного управління ДПС у Черкаській області Олега Близнюка, провели інформаційно-роз’яснювальну роботу із суб’єктами господарювання, які здійснюють діяльність на території Золотоніської громади – для інформування роботодавців та їхніх працівників про найбільш ефективні способи додержання законодавства з питань оформлення трудових відносин та моніторингу стану його додержання.

У ході відвідувань фахівці поінформували про переваги офіційного працевлаштування, неприпустимість допуску до роботи без належного оформлення трудових відносин. Роз’яснили процедуру та особливості укладення трудового договору в умовах воєнного стану. Також надали практичні поради стосовно ведення трудових книжок, обліку робочого часу, надання щорічних основних та додаткових відпусток, своєчасної і в повному обсязі виплати заробітної плати та проведення розрахунку з працівниками при звільненні тощо.

Під час зустрічі ФОПам наголосили, що з 01.10.2023 року в разі встановлення контролюючими органами факту непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО, переведеними у фіскальний режим роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені п.1 ст.17 Закону № 265.

Також платникам повідомили, що з 1 січня 2024 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2023 року. Громадяни, фізичні особи – підприємці (крім осіб, які перебувають на спрощеній системі оподаткування) та особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, за результатами 2023 року з урахуванням вимог Закону України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» подають податкову декларацію до 01 травня 2024 року (включно).