Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Звенигородській ДПІ – про декларування

опубліковано 09 лютого 2024 о 13:54

У Центрі обслуговування платників Звенигородської ДПІ Головного управління ДПС у Черкаській області постійно проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу з питань декларування доходів, отриманих у 2023 році, та своєчасності сплати податків до бюджету. 

У ході чергової зустрічі з платниками начальниця ДПІ Ірина Бистрова зауважила, що з початку 2024 року діє нова форма податкової декларації та інструкція щодо її заповнення, оновлена редакція яких затверджена наказом Міністерства фінансів України від 28 серпня 2023 року № 467 «Про затвердження Змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи».

Нова форма декларації передбачає виокремлення податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб при визначенні мінімального податкового зобов’язання фізичними особами – підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) – власниками, орендарями, користувачами на інших умовах (у тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, що належать до сільськогосподарських угідь.

Крім того, змінився порядок розрахунку суми податку на доходи фізичних осіб, що підлягає поверненню з бюджету у зв’язку з використанням права на податкову знижку за витратами, понесеними відповідно до пункту 166.3 статті 166 розділу IV Податкового кодексу України, крім витрат, зазначених у підпункті 166.3.10 пункту 166 цього Кодексу.

Посадовець акцентувала увагу платників на терміни подачі декларації, які передбачені статтею 179 Податкового кодексу України, та наголосила, що у річній податковій декларації фізична особа – підприємець зобов’язана відобразити разом із доходами від підприємницької діяльності також інші доходи з джерелом їхнього походження з України та іноземні доходи, якщо такі є. Зазначена норма встановлена у п.177.11ст.177 Кодексу.

Ірина Бистрова поінформувала присутніх і про можливості сервісу «Електронний кабінет платника», за допомогою приватної частини якого можна подати податкову звітність в електронному вигляді. Також автоматично перевірити заповнену звітність на наявність арифметичних помилок та оновлення версій форматів документів, які є підставою для нарахування і сплати податків, а також розповіла про впровадження ДПС мобільного застосунку «Моя податкова», який доступний користувачам.