Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ДПІ у м. Черкасах: про мінімальне податкове зобов’язання

опубліковано 21 листопада 2023 о 16:44

Працівники ДПІ у м. Черкасах днями провели інформаційно-роз’яснювальну роботу з платниками податків щодо новацій податкового законодавства, а саме: надали консультацію щодо мінімального податкового зобов’язання.

Нагадаємо, фізичні особи, які мають у власності та/або користуванні (оренді, суборенді емфітевзисі, постійному користуванні) земельні ділянки, що розташовані за межами населених пунктів та належать до сільськогосподарських угідь, мають сплачувати мінімальне податкове зобов’язання.

Водночас за 2022 рік не нараховується та не сплачується загальне мінімальне податкове зобов'язання за земельні ділянки та земельні частки (паї), що розташовані на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих російською федерацією територіях України.

Важливо також, що у випадку передачі фізичними особами земельних ділянок в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування на підставі договорів, укладених та зареєстрованих відповідно до законодавства, мінімальне податкове зобов'язання визначається безпосередньо орендарями, користувачами таких земельних ділянок.

Базою нарахування мінімального податкового зобов’язання є нормативна грошова оцінка земельної ділянки. Реквізити для сплати МПЗ зазначаються в податковому повідомленні-рішенні. Сплата загального мінімального податкового зобов’язання здійснюється фізичною особою протягом 60 днів із дня вручення податкового повідомлення-рішення.