Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Христинівська ДПІ: щодо визначення мінімального податкового зобов’язання та застосунок «Моя податкова»

опубліковано 21 листопада 2023 о 16:43

Працівники Христинівської ДПІ провели зустрічі з платниками податків. У ході зустрічей розглянули актуальні питання щодо визначення мінімального податкового зобов’язання фізичних осіб, а також використання сервісу мобільного застосунку «Моя податкова».

Податківці роз’яснили, що розрахункова сума МПЗ визначається за формулами, встановленими ст. 381 Кодексу, залежно від наявної нормативно грошової оцінки відповідної земельної ділянки або нормативно грошової оцінки 1 гектара ріллі по області з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до порядку, встановленого Кодексом для справляння плати за землю; коефіцієнту та кількості календарних місяців, протягом яких земельна ділянка перебуває у власності, оренді, користуванні на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) платника податків. Платником МПЗ є резидент, який володіє та/або користується (орендує/ суборендує, на умовах емфітевзису, постійно користується) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь (пп. 162.1.1 прим. 1 п. 162.1 ст. 162 Податкового Кодексу України.

Фахівці ДПІ зауважили, що вперше МПЗ визначається контролюючим органом за податковою адресою фізичної особи по всім земельним ділянкам незалежно від місця їх розташування за 2022 рік у 2023 році. Базою нарахування МПЗ є нормативна грошова оцінка земельної ділянки.

Начальник Христинівської ДПІ звернула увагу платників на те, що безкоштовний мобільний застосунок «Моя податкова» забезпечить громадянам простий і зручний інструмент для отримання електронних сервісів податкової служби. Мобільний застосунок ДПС надає можливість швидко отримувати необхідну інформацію, подавати заяви та декларації, сплачувати податки. Застосунок «Моя податкова» ДПС є програмним комплексом, застосовним для будь-якого пристрою, що підтримує операційні системи Android чи iOS із відповідними версіями. Мобільний застосунок забезпечує отримання інформації про адресу реєстрації та фактичного місця проживання, отримання інформації про об’єкти оподаткування, отримання відомостей про суми виплачених доходів, направлення запиту та отримання відомостей про суми виплачених доходів, подання Податкової декларації про майновий стан і доходи, отримання інформації про обов’язок сплатити суму грошового зобов’язання (ППР), отримання інформації про стан розрахунків з бюджетом, сплата податків з використанням платіжних систем, пошук фіскального чека, пошук марки акцизного податку, отримання інформації з Реєстру платників ПДВ, Реєстру страхувальників, Реєстру платників єдиного податку. 

Податківці звернули увагу платників на необхідність та важливість сплати податків, зборів, обов’язкових платежів в умовах воєнного стану.