Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Уманська ДПІ – щодо принципів застосування реєстраторів та розрахункових операцій

опубліковано 18 вересня 2023 о 10:58

В Уманській ДПІ ГУ ДПС у Черкаській області відбулася чергова зустріч із платниками податків. 

Начальник Уманської ДПІ ГУ ДПС у Черкаській області Катерина Мовчан звернула увагу, що відповідно до ст. 2 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» зі змінами та доповненнями, розрахункова операція – приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки – оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.

Так, реєстратор розрахункових операцій, зокрема й програмний, не застосовуються у разі оплати покупцем коштів виключно на поточний рахунок фізичної особи – підприємця, оскільки така операція не є розрахунковою, тобто продавець надає покупцю повні банківські реквізити для здійснення оплати (поточний рахунок у форматі ІВАN). У разі здійснення розрахунків в інший спосіб – готівкою, платіжною карткою тощо, застосування РРО та/або ПРРО є обов’язковим.

Податківець звернула увагу: якщо при розрахунках за товари (роботи послуги) з використанням платіжних терміналів із суми виручки банком утримується комісійна винагорода за послуги з розрахункового обслуговування, то доходом суб’єкта господарювання – платника єдиного податку третьої групи вважається вся вартість реалізованого товару, тобто повна сума виручки. При цьому датою отримання доходу є дата надходження коштів на розрахунковий рахунок платника єдиного податку.

Катерина Мовчан наголосила, що з 01.10.2023 відповідальність за порушення Закону буде застосовуватись до всіх категорій платників податків, що здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Заступник начальника відділу технічної підтримки та електронного документообігу управління інформаційних технологій ГУ ДПС у Черкаській області Сергій Коробань надав платникам податків практичну допомогу щодо встановлення програмного забезпечення ПРРО.