Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Засідання робочої групи Катеринопільської ТГ

, опубліковано 12 травня 2023 о 11:16

Нещодавно, у приміщенні Катеринопільської територіальної громади відбулось засідання робочої групи з вирішення проблемних питань наповнення бюджету Катеринопільської територіальної громади, виявлення додаткових джерел надходжень, підвищення рівня оплати праці, легалізація виплати заробітної плати та зайнятості населення. Участь від ГУ ДПС у Черкаській області прийняла участь головний державний інспектор Звенигородського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб Наталія Чоловська. 

Засідання відбулось під головуванням Володимира Коваленка – голови Катеринопільської територіальної громади та за участі Альони Радзівіл – начальника відділу фінансів, економічного розвитку та інвестицій, Світлани Найденко – начальника Катеринопільського відділу Звенигородської філії Черкаського обласного центру зайнятості. 

На зустріч було запрошено керівників фермерських господарств та суб’єктів підприємницької діяльності.

Було розглянуто питання: підвищення орендної плати за земельні частки (паї); погашення податкового боргу зі сплати платежів до бюджету; погашення заборгованості із сплати єдиного соціального внеску та легалізації трудових відносин.

Заслухано суб’єктів господарювання, які сплачують низький відсоток орендної плати у 2023 році та мають заборгованість зі сплати платежів до бюджету та єдиного соціального внеску. 

Головним державним інспектором  Звенигородського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок Наталією Чоловською доведено до відому присутніх, що Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» для платників податків –  у яких у власності та/або користуванні (оренді, суборенді, емфітевзисі, постійному користуванні) є земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, вводиться поняття мінімального податкового зобов’язання (далі – МПЗ). Відповідно до цього внесено зміни  до Податкового кодексу України, які набрали чинності у 2023 році, - введення мінімального податкового зобов’язання.

Першим роком, за який визначається мінімальне податкове зобов’язання, є 2022 рік. Ці зміни стосуються як платників податків, так і органів місцевого самоврядування, адже його сплата впливатиме на дохідну частину місцевого бюджету.

Мета введення МПЗ - вивести сільськогосподарські землі оренди з тіньового обробітку,  зменшити втрати бюджету через ухилення від оподаткування шляхом детінізації аграрної діяльності, сприяти отриманню додаткових надходжень до місцевого бюджету

За результатами зустрічі досягнуто домовленості щодо недопущення виплати заробітної плати менше встановленого розміру, не допускати виплати заробітної плати у «конвертах». Здійснювати постійний контроль за наповненням бюджету Катеринопільської територіальної громади, виявленням додаткових джерел надходжень, підвищенням рівня оплати праці, легалізацією виплати заробітної плати та зайнятості населення. 

За матеріалами Катеринопільської ДПІ