Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Звенигородській ДПІ розповіли про умови укладання договору про добровільну сплату єдиного внеску

, опубліковано 25 січня 2023 о 16:14

Днями у Звенигородській державній податковій інспекції Головного управління ДПС у Черкаській області  заступником начальника Звенигородської державної податкової інспекції Людмилою Марченко  проведено тренінг з питань нарахування та сплати єдиного внеску.

В ході навчання присутнім було роз’яснено особливості нарахування і сплати єдиного внеску, зокрема, згідно договору про добровільну сплату.

Посадовець зазначила, що громадяни, які у певні періоди не працювали, або працювали за межами України, чи з інших причин є незастрахованими особами - мають право на добровільну сплату єдиного соціального внеску шляхом укладання договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. При укладенні договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, який можна укласти на термін не менше одного року, особа поступово може набувати необхідний їй страховий стаж.

Укладаючи такий договір, особа зобов’язується щомісяця сплачувати внески. Розміри платежів обумовлюються в договорі й визначаються громадянами самостійно, але при цьому не може бути меншим за мінімальний страховий внесок (на сьогодні 1474 грн.).

Фахівець також наголосила, що платники, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску, а це - особи, які досягли 16-річного віку та не перебувають у трудових відносинах з роботодавцями, не належать до платників єдиного внеску, у тому числі іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють в Україні, громадяни України, які працюють або постійно проживають за межами України; члени особистого селянського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню, для укладення договору зобов’язані подати до податкового органу заяву про добровільну участь; копію трудової книжки (за наявності); виписку із системи персоніфікованого обліку (ОК-5); копію документу, який засвідчує особу.

Під час тренінгу Людмила Марченко надала практичну допомогу  по заповненню  заяв про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. А також роз’яснила,  як заповнити реквізити «Призначення платежу»  та «Отримувач» у платіжних документах при сплаті єдиного соціального внеску та нагадала про продовження терміну проведення податкової амністії до 1 березня 2023 року.

 

За матеріалами Звенигородської ДПІ