Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості оподаткування у військовий час

, опубліковано 30 листопада 2022 о 14:45

Під час чергової зустрічі з платниками податків, начальник Смілянської ДПІ Наталія Ведмедь розповіла про особливості одноразового добровільного декларування активів фізичних осіб та про інші актуальні питання податкового законодавства.

Зокрема, керівник податкової інспекції зазначила, що одноразову декларацію необхідно подати до 1 березня 2023 року. Також розповіла про об’єкти оподаткування та ставки збору одноразового декларування, а також наголосила, що декларант має нарахувати самостійно одноразовий збір та сплатити його протягом 30 календарних днів. Збір можна сплачувати трьома рівними частинами щорічно, але ставки збору в такому випадку збільшуються.

Також Наталія Іванівна розповіла платникам податків  про обов’язок застосування касових апаратів під час здійснення ФОПами – платниками єдиного податку ІІ, ІІІ, ІV групи готівкових розрахунків з покупцями. При цьому звернула увагу, що при здійсненні роздрібної торгівлі товарами на території села та селища, ФОПи, які не торгують підакцизними товарами можуть проводити розрахункові операції без застосування РРО чи програмних РРО. Однак, такі суб’єкти господарювання повинні використовувати розрахункові книги та книги обліку розрахункових операцій. Посадовиця зауважила, що не застосовується обов’язок використання РРО чи ПРРО до платників єдиного податку І групи, а також не зобов’язані застосовувати РРО суб’єкти господарювання, які отримують кошти виключно на поточний рахунок за реквізитами IBAN.

Розповіла і заступниця податкової Світлана Грошева громадянам про право громадян на податкову знижку за понесеними в 2021 році витратами. За словами посадовиці, скористатися таким правом можуть лише платники ПДФО, тобто ті громадяни, які отримують офіційну заробітну плату. Для отримання компенсації від держави, за сплаченими видатками, необхідно подати до податкового органу, за своєю податковою адресою, податкову декларацію про майновий стан і доходи.

 

За матеріалами Смілянської ДПІ