Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сплата земельних податків для наповнення бюджету

, опубліковано 15 вересня 2022 о 14:20

Вчора, під головуванням заступника міського голови Монастирищенської ТГ Олега Недогоди за участі начальника Монастирищенської ДПІ Сергія Головченка, працівників фінансового управління та земельного відділу Монастирищенської міської ради відбулася нарада щодо сплати земельних податків. Так, основну увагу присутніх акцентовано на підвищенні контролю за сплатою земельного податку та орендної плати, що безпосередньо впливають на наповнення місцевого бюджету.

Так, відповідно до ст. 206 Земельного кодексу України та ст. 269 Податкового кодексу України використання землі в Україні є платним. Об’єктом плати за землю є земельна ділянка, земельна частка (пай). Земельний податок є місцевим податком, який сплачують власники земельних ділянок, паїв і постійні землекористувачі. Підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки (п. 288.1 ст. 288 ПКУ). Це є обов’язковий платіж. Розмір та умови внесення орендної плати встановлюються у договорі оренди між орендодавцем та орендарем. Пільги зі сплати земельного податку встановлено ст. 281 і ст. 282 ПКУ.

Сергій Головченко повідомив присутніх про стан сплати податків до бюджету громади за 8 місяців 2022 року  та наголосив на вчасній та в повній мірі сплаті податків з виплачених доходів фізичним особам за оренду земельних часток (паїв) і провів лекцію щодо роз’яснення розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями про одноразове (спеціальне) добровільне декларування.

Підсумовуючи роботу, Олег Недогода наголосив на необхідності вжиття всіх заходів щодо максимального наповнення та виконання планових показників дохідної частини бюджету Монастирищенської міської територіальної громади, пошуку додаткових джерел надходжень, адже від цього залежить забезпечення фінансування захищених статей видатків, у тому числі безпека та оборона, медикаментозне забезпечення, соціальні виплати, енергоносії та комунальні послуги, підготовка до опалювального періоду.

 

За матеріалами Монастирищенської ДПІ