Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Проведення практикуму в Жашківській ДПІ

, опубліковано 22 липня 2022 о 15:16

Фахівці Жашківської ДПІ Головного управління ДПС у Черкаській області провели практикум для платників податків.

Під час налання роз'яснень довели до відома присутніх про новації у законодавстві, визначені Законами України від 30 листопада 2021 року №1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» та від 14.12.2021 року №1946-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших Законів України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні».

Крім того зауважили, що тривають кампанії: одноразового (спеціального) добровільного декларування та декларування доходів громадян, отриманих у 2021 році, тож закликали не зволікати, а задекларувати свої доходи, таким чином виконати свій громадянський обов’язок та у цей нелегкий час підтримати нашу економіку, сплативши податки та збори.

Податківці нагадали, що дохід, отриманий платником податку від продажу(обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля або мотоцикла чи мопеда, не підлягає оподаткуванню ПДФО і військовим збором.

Дохід від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року другого об’єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля або мотоцикла чи мопеда, підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відсотків та військовим збором за ставкою 1,5 відсотки.

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року третього та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля або мотоцикла чи мопеда або іншого транспортного засобу, підлягає оподаткуванню ПДФО за ставкою 18 відсотків та військовим збором за ставкою 1,5 відсотки.

Також пронформували присутніх, що дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року третього та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля, може бути зменшений  на вартість такого об’єкта рухомого майна, що була задекларована особою як об’єкт декларування у порядку одноразового (спеціального) добровільного декларування), відповідно до підрозділу 9-4 розділу ХХ Податкового кодексу України.

Зокрема, нагадали про застосування РРО/ПРРО в умовах сьогодення та наголосили на необхідності забезпечення споживачам можливості здійснювати розрахунки у безготівковій формі із застосуванням електронних платіжних засобів.

 

За матеріалами Жашківської ДПІ