Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Декларування доходів – це важливий процес, який поєднує інтереси держави і суспільства

, опубліковано 29 квітня 2021 о 10:16

В Україні завершується кампанія декларування доходів, отриманих громадянами протягом 2020 року. У рамках  проведення цьогорічної кампанії декларування органи державної податкової служби створюють сприятливі умови для подання громадянами податкових декларацій про майновий стан і доходи. Так, в Центах обслуговування платників можна  отримати всю необхідну інформацію щодо порядку заповнення та подання декларації, працівники нададуть кваліфіковану консультацію та допоможуть громадянам правильно заповнити декларацію.
Агітування до декларування доходів громадян відомими людьми на Черкащині стало вже приємною традицією під час деклараційної кампанії та є прикладом свідомості для населення. З цього приводу люб’язно погодився поспілкуватися з Уманськими податківцями Володимир Остапчук (Володимир Валерійович Остапчук народився  27 вересня у місті  Умань — український теле-радіоведучий, актор, стендап-комік. Ведучий пісенного конкурсу «Євробачення 2017». Ведучий розважального шоу «Маска» на каналі «Україна»). Відомий уманчанин віднайшов час для розмови з податківцями. Під час розмови він поділився своїми знаннями та  ставленням до податків:

Як Ви відноситесь до кампанії декларування ?
- Декларування доходів – це виконання громадянином свого конституційного обов’язку, індивідуальний внесок у добробут держави та реалізація права на  податкову знижку, тобто держава тобі віддає частину зайво сплаченого тобою податку.
Сьогодні декларацію можна вже подавати  «он-лайн», тобто заповнюєш декларацію в електронному вигляді не виходячи з дому чи офісу.

Ваше ставлення до сучасної системи оподаткування?
-  Зараз на сайті ДПС для платників існує безліч  електронних сервісів,  завдяки яким податкова перетворилась на  сервісну службу.
Однак, незважаючи на численні зміни, що постійно вносяться до податкового законодавства і спрямовані на вдосконалення податкової системи, вона не позбавлена недоліків, які ще потребують доопрацювання.

Ваше побажання щодо декларування власних доходів та сплати податків?
- Нажаль, ми ще не всі прийшли до розуміння того, що декларувати доходи та добровільно сплачувати податки має бути вигідно. Адже сплачені податки повинні стимулювати більш високу відповідальність за прийняті владою рішення. Та показувати реальні доходи, і декларувати майно мають усі без виключення громадяни - у тому числі і чиновники, і заможні українці, чим проявляють нетерпимість до корупції..
Кожен громадянин, який сплатив державі, чи конкретно до місцевого бюджету певну суму податків має бути впевнений у тому, що ці кошти будуть направлені на потреби громадян: дороги, школи, лікарні і таке інше.
- Та подання декларації - це не лише конституційний обов'язок кожного, а й можливість пишатися собою, бо від твоєї добровільної сплати податків залежить стан місцевих бюджетів, соціально-економічний розвиток регіонів та добробут громадян, які користуються послугами держави. Тому, кожному, хто вважає що чогось, десь не вистачає в послугах держави, не зовсім вони якісні, необхідно запитати себе: «А ти сам своєчасно задекларував та сплатив задекларовані податки?»

 

За матеріалами Уманської ДПІ