Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ДЕКЛАРУВАННЯ – 2023, які доходи підлягають обовязковому декларуванню?

опубліковано 28 березня 2023 о 13:10

З 1 січня 2023 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, отриманих впродовж 2022 року. Працівники Ватутінської ДПІ беруть активну участь у забезпеченні проведення якісної кампанії декларування та надають інформаційну та практичну домомогу відвідувачам ЦОП. Проводиться інформування громадян щодо доходів, які підлягають обов'язкому декларуванню.

Річну податкову декларацію про доходи за минулий рік зобов’язані заповнити і подати до 1 травня 2023 року громадяни, які отримали доходи, з яких у 2022 році не сплачено податок на доходи фізичних осіб.

Відповідно до вимог Податкового кодексу України обов’язковому декларуванню підлягають:
* доходи, з яких при нарахуванні або виплаті ПДФО не утримувався;
* доходи від особи, яка не є податковим агентом (в тому числі від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу власного майна, продажу власної сільгосппродукції фізичним особам, тощо);
* спадок від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення та подарунки від осіб, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення;
* доходи від продажу інвестиційних активів;
* іноземні доходи.

Обов’язок громадянина подати річну податкову декларацію прописаний у Конституції України. Зокрема, стаття 67 Основного Закону нашої держави зобов’язує кожного сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Для зручності платників та спрощення процедури декларування доходів громадянами, на офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів, зокрема, для використання права на податкову знижку.

 

За матеріалами Ватутінської ДПІ