Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості оподаткування грантів

, опубліковано 16 серпня 2024 о 13:29

Деякі особливості оподаткування грантів озвучив під час вебінару на каналі «Допомога платнику» Віталій Лушников – начальник відділу податків і зборів з фізичних осіб у м. Черкасах та проведення камеральних перевірок управління оподаткування юридичних осіб ГУ ДПС у Черкаській області.

Віталій Леонідович приділив увагу термінології. Він, зокрема, зауважив, що гранти – це ресурси, що надаються у формі майна, робіт і послуг; коштів у національній чи іноземній валюті з повним або частковим фінансуванням приватними, корпоративними, суспільними, урядовими та міжнародними грантодавцями на безвідкличній та безоплатній основі представникам органів влади та місцевого самоврядування, мікро-, малого та середнього бізнесу, громадського сектору та приватним особам на реалізацію цільових проектів та заходів організаційного розвитку.

За своєю фінансовою суттю, грант – це подарунок, тож повинен розглядатися з точки зору оподаткування:

-  у разі отримання гранту від юридичної особи (не благодійника) – як додаткове благо (оподатковується ПДФО 18% та ВЗ 1,5%);

-  у разі отримання гранту від благодійника – як благодійна допомога (оподатковується за правилами ст. 170 та ст. 165.1);

-  у разі отримання гранту від держави – як державна та соціальна матеріальна допомога з бюджетів та фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування.

 Бюджетний грант – цільова допомога у вигляді коштів або майна, що надаються на безоплатній і безповоротній основі за рахунок коштів державного та/або місцевих бюджетів, міжнародної технічної допомоги для реалізації проекту або програми у сферах культури, туризму та у секторі креативних індустрій, спорту та інших гуманітарних сферах у порядку, встановленому законом.

Відповідно до ст. 165.1. до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються такі доходи: 

165.1.1. сума державної та соціальної матеріальної допомоги, державної допомоги, компенсацій, вартість соціальних послуг та реабілітаційної допомоги (включаючи грошові компенсації особам з інвалідністю, на дітей з інвалідністю при реалізації індивідуальних програм реабілітації осіб з інвалідністю, суми допомоги по вагітності та пологах), винагород і страхових виплат, які отримує платник податку з бюджетів та фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування та у формі фінансової допомоги особам з інвалідністю з Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю згідно із законом, указами Президента України та актами Кабінету Міністрів України, а також вартість соціальної допомоги в натуральній формі малозабезпеченим сім'ям, що отримана від надавачів соціальних послуг відповідно до Закону України «Про соціальні послуги», у тому числі (але не виключно).

Також відповідно до 170.7.2. не включається до оподатковуваного доходу цільова або нецільова благодійна допомога, що надається платнику податку, який постраждав внаслідок: 

а) екологічних, техногенних та інших катастроф у місцевостях, оголошених згідно з Конституцією України зонами надзвичайної екологічної ситуації, – у граничних сумах, визначених Кабінетом Міністрів України; 

б) стихійного лиха, аварій, епідемій та епізоотій загальнодержавного або місцевого характеру, які завдали шкоди або створюють загрозу здоров'ю громадян, навколишньому природному середовищу, викликали або можуть викликати людські жертви чи втрату власності громадян, у зв'язку з якими рішення про залучення (надання) благодійної допомоги було прийнято відповідно Кабінетом Міністрів України або органом місцевого самоврядування, у граничних сумах, визначених Кабінетом Міністрів України або органом місцевого самоврядування відповідно;

в) збройної агресії Російської Федерації у період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану.

Віталій Лушников деталізував про грант ФОПу на єдиному податку. За словами податківця, до складу доходу фізичної особи – підприємця – платника єдиного податку також не включаються суми коштів цільового призначення, що надійшли від Пенсійного фонду та інших фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, з бюджетів або державних цільових фондів, у тому числі в межах державних або місцевих програм (п.п. 4 п. 292.11 ст. 292 ПКУ). 

Враховуючи те, що умовами договору про надання гранту, укладеного між фізичною особою – підприємцем – платником єдиного податку та суб’єктом господарювання (резидентом) або органом місцевого самоврядування, не передбачається виробництво (виготовлення) та/або реалізація товарів, виконання робіт, надання послуг таким підприємцем на користь зазначених суб’єктів, а лише надання фінансової допомоги у реалізації проекту, то дохід у вигляді гранту оподатковуються за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податку – фізичних осіб.

Віталій Лушников пояснив і щодо гранту ФОПу на загальній системі.

Про це більше у відео. Дивіться на каналі «Допомога платнику».