Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про врахування періодів податкового року при обрахунку вартісного критерію контрольованих операцій

, опубліковано 04 липня 2024 о 15:37

У зв’язку з актуальними питаннями, що надходять від платників податків щодо врахування періоду для розрахунку вартісного критерію контрольованих операцій, якщо нерезидент протягом податкового (звітного) року набув/втратив або повторно набув статусу пов’язаної особи, інформуємо про це на вебінарі. Алла Шевченко, заступник начальника відділу трансферного ціноутворення, деталізувала.

Так, вона нагадала, що згідно з п.п. «а» п.п. 39.2.1.1 п.п. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 Податкового кодексу України контрольованими операціями є господарські операції платника податків, що можуть впливати на об’єкт оподаткування податком на прибуток підприємств (для резидентів Дія Сіті – платників податку на особливих умовах – на фінансовий результат до оподаткування, визначений у фінансовій звітності згідно з національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку або міжнародними стандартами фінансової звітності), зокрема контрольованими операціями є господарські операції, що здійснюються з пов’язаними особами – нерезидентами, в тому числі у випадках, визначених п.п. 39.2.1.5 п.п. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 Кодексу.

«Ознаки пов’язаності осіб наведені в пп. 14.1.159 ст. 14 ПКУ. Їх багато, – наголосила пані Алла, – отже треба уважно дослідити ці ознаки та з’ясувати відомості щодо контрагентів-нерезидентів, з якими платник податків здійснював господарські операції».

Критерії визнання операцій контрольованими, за словами Алли Шевченко, передбачені підпунктами 39.2.1.1 ПКУ, а саме: господарські операції, (крім операцій, що здійснюються між нерезидентом та його постійним представництвом в Україні) визнаються контрольованими, якщо одночасно виконуються такі умови: 

- річний дохід платника податків від будь-якої діяльності, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищує 150 млн грн (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік;

- обсяг таких господарських операцій платника податків з кожним контрагентом, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищує 10 млн грн (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік.

Господарські операції, що здійснюються між нерезидентом та його постійним представництвом в Україні, визнаються контрольованими, якщо обсяг таких господарських операцій, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищує 10 млн грн (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік.

«Для визначення обсягу КО в розрізі контрагентів, – зауважила заступник начальника, – враховується загальний обсяг (сумарне значення) господарських операцій як з реалізації, так і з придбання товарів (робіт, послуг) з кожним окремим контрагентом. Отже, враховуючи вищенаведене, для розрахунку вартісного критерію контрольованих операцій з пов’язаними особами – нерезидентами мають враховуватись періоди податкового (звітного) року, в яких нерезидент саме  перебував у статусі пов’язаної особи з платником податку а не за весь звітний рік, за умови відсутності інших критеріїв, визначених у підпунктах «б» – «ґ» п.п. 39.2.1.1 п.п. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 Кодексу».