Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Вебінари: про оподаткування іноземних доходів та уточнення показників декларації з плати за землю

, опубліковано 28 червня 2024 о 15:42

Під час чергових двох вебінарів на ютуб-каналі "Допомога платнику" фахівці Головного управління ДПС у Черкаській області розповіли про актуальні на сьогодні теми. Зокрема, начальник відділу податків і зборів з фізичних осіб ум. Черкасах та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб Віталій Лушников деталізував про порядок оподаткування іноземних доходів. Натомість Ганна Балабан, начальниця відділу адміністрування місцевих податків і зборів з юридичних осіб та розгляду звернень управління оподаткування юридичних осіб, розповіла про уточнення показників декларації з плати за землю у разі отримання протягом року нового витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку.

Ключові меседжі.

Віталій Лушников:

1. У випадку, якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку - отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію, та оподатковується за ставкою, визначеною в п. 167.1 ст. 167 ПКУ (18%).

2. Відповідно до п. 13.5 ст. 13 ПКУ для отримання права на зарахування податків та зборів, сплачених за межами України, платник зобов’язаний отримати від державного органу країни, де отримується такий дохід (прибуток), уповноваженого справляти такий податок, довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об’єкт оподаткування.

3. Сума податку з іноземного доходу платника податку - резидента, сплаченого за межами України, не може перевищувати суму податку, розраховану на базі загального річного оподатковуваного доходу такого платника податку відповідно до законодавства України.

4. Згідно з п. 179.7 ст. 179 ПКУ фізична особа зобов’язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податковій декларації. Фізична особа, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом зобов’язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податку на доходи фізичних осіб та суму військового збору, зазначені в поданій нею податковій декларації, подання якої є обов’язковою.

Ганна Балабан:

1. Згідно з п. 286.2 ст. 286 Податкового кодексу України  платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму плати за землю щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають до відповідного контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за визначеною формою з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. 

2. Згідно з нормами Закону №1378 підставою для проведення оцінки земель (бонітування ґрунтів та нормативної грошової оцінки земельних ділянок) є рішення органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування.

3. За результатами, зокрема, нормативної грошової оцінки земельних ділянок складається технічна документація. Витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку окремої земельної ділянки видається органами, що здійснюють ведення Державного земельного кадастру (частина третя ст. 20 Закону № 1378).

4. У разі отримання протягом року нового витягу із технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки платник податків повинен уточнити показники декларації з плати за землю з дати набрання чинності відповідного рішення, затвердженого уповноваженим органом щодо виконаної нормативної грошової оцінки. 

Дивіться у відео на каналі «Допомога платнику» – детальніше про це.