Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звіт про контрольовані іноземні компанії для юридичних осіб необхідно подати до кінця лютого

, опубліковано 27 лютого 2024 о 10:31

1 березня 2024 року спливає термін для подання Звіту про контрольовані іноземні компанії для юридичних осіб. На цьому наголосила під час вебінару на ютуб-каналі Головного управління «Допомога платнику» заступник начальника відділу трансферного ціноутворення Головного управління ДПС у Черкаській області Алла Шевченко.

Вона розповіла, що для цілей податкового контролю за оподаткуванням прибутку контрольованої іноземної компанії звітним періодом є календарний рік або інший звітний період контрольованої іноземної компанії, що закінчується протягом календарного року.

«Водночас першим звітним роком є 2022 рік, але контролерам КІК встановлено певний перехідний період для підготовки до звітування, який дає можливість юридичним особам, платника податку на прибуток, подати звіти за 2022 рік одночасно з поданням податкової декларації з податку на прибуток підприємств за відповідний календарний рік, а саме, до 1 березня 2024 року за 2022-2023 звітні роки в електронній формі. При цьому штрафні санкції та/або пеня не будуть застосовуватися (пункт 54 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу)», – зауважила пані Алла.

До Звіту в обов’язковому порядку додаються завірені належним чином копії фінансової звітності КІК, що підтверджують розмір прибутку КІК за звітний (податковий) рік. Якщо граничні строки підготовки фінансової звітності у відповідній іноземній юрисдикції спливають пізніше граничних строків подання річної декларації з податку на прибуток підприємств, такі копії фінансової звітності КІК подаються разом із річною податковою декларацією з податку на прибуток підприємств за наступний звітний (податковий) період.

У разі, якщо контролююча особа не має можливості забезпечити складання фінансової звітності КІК та/або здійснення розрахунку скоригованого прибутку КІК до дати граничного строку подання декларації з податку на прибуток підприємств за 2023 рік, така контролююча особа подає Звіт про контрольовані іноземні компанії за скороченою формою (далі – скорочений Звіт), який містить лише відомості:

а) найменування контрольованої іноземної компанії, її адреса, організаційно-правова форма, номери податкової реєстрації (за наявності), номери державної реєстрації;

б) розмір частки, якою володіє контролююча особа в контрольованій іноземній компанії;

в) структура володіння часткою в контрольованій іноземній компанії у разі опосередкованого володіння такою часткою.

Контролююча особа зобов’язана подати повний Звіт до кінця календарного року, наступного за звітним (податковим) роком.

У випадку, якщо відповідно до такого повного Звіту загальний оподатковуваний дохід, об’єкт оподаткування податком на прибуток підприємств контролюючої особи збільшуються, така особа до кінця календарного року, наступного за звітним (податковим) роком, подає уточнюючу податкову декларацію з податку на прибуток підприємств (річну) якою збільшує об’єкт оподаткування. При цьому штрафні санкції та/або пеня не застосовуються.

Форму Звіту про контрольовані іноземні компанії затверджено наказом Міністерства фінансів України від 25.08.2022 № 254.

Електронні форми документів розміщено на вебпорталі ДПС у рубриці «Електронна звітність/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення/Реєстр електронних форм податкових документів». Ідентифікатори форми для юридичних осіб J0108701 для повного звіту/та J0108601 для скороченого Звіту. 

Обов’язковому декларуванню підлягають доходи КІК не тільки на підставі безпосереднього володіння часткою в КІК, але також при опосередкованому володінні, зокрема, через інших осіб, через утворення без статусу юридичної особи, через пов’язаних осіб, та при здійсненні фактичного контролю над юридичною особою.