Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Самостійне коригування ціни контрольованої операції і сум податкових зобов’язань платника податку

, опубліковано 08 лютого 2024 о 13:34

Про самостійне коригування ціни контрольованої операції (КО) і сум податкових зобов’язань платника податку розповіла на каналі «Допомога платнику» заступник начальника відділу трансферного ціноутвореннч ГУ ДПС у Черкаській області Алла Шевченко.

Як вона зауважила, при проведенні контрольованих операцій податковим законодавством передбачено пом'якшення відповідальності платника податків при самостійному розрахунку суми заниження податкового зобов'язання з податку на прибуток у разі встановлення невідповідності умов КО принципу «витягнутої руки» і проведенні відповідних коригувань до початку перевірки з питань трансфертного ціноутворення відповідно до Податкового кодексу України, а також застосуванні штрафу за його заниження. 

А саме:

- у разі застосування платником податків під час здійснення контрольованих операцій умов, що не відповідають принципу «витягнутої руки», та/або не відповідають розумній економічній причині (діловій меті), платник податків має право самостійно провести коригування ціни/рентабельності контрольованої операції і сум податкових зобов'язань за умови, що це не призведе до зменшення суми податку, що підлягає сплаті до бюджету;

- розрахувавши свої податкові зобов'язання відповідно до:

максимального значення діапазону цін/мінімального значення діапазону рентабельності для резидента /максимального значення діапазону рентабельності для нерезидента – це при придбанні товарів(робіт) послуг та/або мінімального значення діапазону цін / мінімального значення діапазону рентабельності для резидента /максимального значення діапазону рентабельності для нерезидента – це при продажу товарів (робіт) послуг.

«Якщо умови здійснення КО, які не відповідають принципу «витягнутої руки», будуть встановлені контролюючим органом (за умови, що платник податків не скористався своїм правом на проведення самостійного коригування), то розрахунок податкових зобов'язань проводиться згідно з ціною або ж показником рентабельності, яка дорівнює значенню медіани такого діапазону, – зауважила пані Алла. – Самостійне коригування є коригуванням платником податків ціни контрольованої операції, за результатами якого розрахована ціна відповідає принципу «витягнутої руки», навіть якщо така ціна відрізняється від фактичної ціни, встановленої під час здійснення контрольованої операції».

Коригування ціни КО, за результатами якого розрахована ціна відповідає принципу «витягнутої руки», здійснюється за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленого Національним банком України, на дату здійснення такої КО, що є датою переходу прав власності на товари або датою виконання робіт або надання послуг. Та обраховується діапазон ціни/рентабельності для кожної КО окремо та визначається необхідна сума коригування щодо такої КО. Утім, Кодексом не передбачено обчислення сальдо від розрахованих позитивних та від'ємних показників коригування окремих КО платника податку, тому при визначенні загальної суми збільшення податкових зобов'язань необхідно враховувати лише КО, у яких сума коригування призведе до збільшення фінансового результату до оподаткування.

Для проведення самостійного коригування ціни контрольованої операції і сум податкових зобов'язань платники податку на прибуток, складають та подають Додаток ТЦ до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, форма якої затверджена наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 N 897 (із змінами і доповненнями), який заповнюється відповідно до вимог пп. 39.5.4 п. 39.5 ст. 39 Кодексу.

Зверніть увагу!

Додаток ТЦ пов'язаний зі Звітом про контрольовані операції (Звіт про КО), тому під час його заповнення потрібно орієнтуватися на порядок заповнення Звіту про КО, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 18.01.2016 № 8 також (зі змінами).

Алла Шевченко також деталізувала щодо особливостей заповнення самого Додатку ТЦ.

Вона наголосила, зокрема, що в разі виправлення показників додатка ТЦ в уточнюючій Декларації за попередній податковий (звітний) рік у строк не пізніше 1 жовтня року, наступного за звітним, платник податку не нараховує та не відображає суми пені та штрафу у рядках 32 та 33 Декларації. Він тільки збільшує саме зобов’язання.

Деталі у відео на каналі «Допомога платнику»