Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» від 18 червня 2024 року № 3817-IX встановлює вимоги до матеріально-технічної бази малого виробництва виноробної продукції (Стаття 9.)
1. Матеріально-технічна база малого виробництва виноробної продукції включає:
1) земельні ділянки, що належать суб'єкту господарювання на підставі будь-якого речового права, визначеного законом, на яких суб'єкт господарювання вирощує плоди, ягоди, виноград, розміщує товарну пасіку;
2) відокремлені нежитлові приміщення, призначені для здійснення господарської діяльності, що належать суб'єкту господарювання на підставі будь-якого речового права, визначеного законом;
3) власну або залучену на договірних засадах лабораторію для проведення робіт з перевірки якості та безпечності вин виноградних, вин плодово-ягідних, напоїв медових;
4) обладнання для виробництва та розливу у споживчу тару вин виноградних, вин плодово-ягідних, напоїв медових, а саме для забезпечення:
зважування плодів, ягід, винограду, меду;
подрібнення, пресування плодів, ягід, винограду;
бродіння та відстоювання сусла з плодів, ягід, винограду, меду;
зберігання або витримки виноматеріалів плодово-ягідних, виноградних, напоїв медових;
розливу вин плодово-ягідних, виноградних, напоїв медових у споживчу тару;
санітарної обробки технологічного обладнання, винопроводів та інвентарю згідно з вимогами законодавства України.
2. Малі виробництва виноробної продукції здійснюють переробку плодів, ягід, винограду, виробництво, зберігання та обробку виноматеріалів плодово-ягідних, виноградних та/або медових з використанням типового обладнання і технологічних ємностей, вироблених із корозійностійких матеріалів, відповідно до вимог Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів".
3. Вимоги до матеріально-технічної бази малого виробництва виноробної продукції визначаються цим Законом.
4. Мале виробництво виноробної продукції подає до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, декларацію відповідності матеріально-технічної бази малих виробництв виноробної продукції вимогам законодавства.
5. Форма декларації відповідності матеріально-технічної бази малих виробництв виноробної продукції вимогам законодавства, порядок її подання та реєстрації визначаються Кабінетом Міністрів України.