Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Представники ДПС взяли участь у ХІІІ Податковому форумі

опубліковано 27 вересня 2024 о 12:24

Представники Державної податкової служби України на запрошення Асоціації правників України взяли участь у ХІІІ Податковому форумі – платформі для обміну досвідом між експертами у сфері податкового права, представниками державних органів, суддями, керівниками юридичних фірм та бізнесу.

Учасники, зокрема, обговорили питання відновлення довіри до контролюючих та правоохоронних органів, поновлення податкових перевірок тощо.  Особливу зацікавленість викликало обговорення міжнародних практик оподаткування. Адже контроль за трансфертним ціноутворенням, контрольованими іноземними компаніями (далі – КІК), оподаткуванням доходів нерезидентів, діяльністю нерезидентів (у тому числі постійних представництв) та здійснення обміну з іноземними компетентними органами є важливим і дієвим інструментом захисту економічних інтересів нашої держави, а також засобом блокування подвійного чи дискримінаційного оподаткування.

Під час зустрічі обговорено новації, які застосовуються ДПС при здійсненні податкового контролю за трансферним ціноутворенням, зокрема, застосування сучасних технологій та розробка ІТ-рішень:

ІКС Big Data TP, яка дозволить оперативно опрацьовувати великі масиви даних, мінімізувати «людський фактор» тощо;

впровадження автоматичного обміну звітами у розрізі країн міжнародних груп компаній СbС як заходу імплементації Кроку 13 Плану BEPS «Звітність в розрізі країн», що дозволить отримати комплексну інформацію про діяльність міжнародних груп компаній в розрізі конкретних юрисдикцій для здійснення ефективного аналізу обсягів, структури операцій та специфіки діяльності.

У фокусі – питання щодо нематеріальних активів, фінансових операцій (зокрема, облігацій) та внутрішньогрупових послуг у контрольованих операціях.

Увагу було акцентовано на застосуванні ДПС комплексного підходу в організації заходів по виявленню потенційних контролерів КІК, а саме: аналізі дисципліни звітуванні, повноті та достовірності відображення інформації у звітах КІК, аналізі показників фінансової звітності, документації з ТЦ, первинних документів з КІК, відкритих джерел інформації тощо, що вже дозволило встановити понад 3 тисячі контролерів КІК, з яких близько 50 відс. після заходів комплаєнсу вже відзвітували та сплатили понад 100 млн грн ПДФО до бюджету.

Присутні на форумі також обговорили питання щодо необхідності внесення змін до Податкового кодексу України, зокрема: запровадження нових правил щодо гібридних розбіжностей; вдосконалення правил оподаткування КІК; «тонкої капіталізації»; приросту капіталу при виведенні активів (Exit tax); правил GAAR, вдосконалення правил трансфертного ціноутворення та інших питань щодо удосконалення системи оподаткування, що сприятиме розвитку інвестиційного клімату, спрямованому на відбудову країни у воєнний та після воєнний час.