Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Господарські операції з придбання та реалізації нафтопродуктів

, опубліковано 11 вересня 2024 о 13:17

Головним управлінням ДПС у Черкаській області, з метою виведення виробництва пального з тіньового обігу, проаналізовано діяльність суб'єктів господарювання, які здійснювали придбання газового конденсату і нафти сирої на території України без відображення її подальшої реалізації.

У зв’язку з цим, пропонуємо розглянути деякі питання щодо практичного застосування норм Податкового кодексу при здійснені господарських операцій з придбання та реалізації нафтопродуктів, які є сировиною для виготовлення паливно – мастильних матеріалів.

Статтею 213 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) визначено перелік операцій з підакцизними товарами, які є об’єктами оподаткування акцизним податком, зокрема до таких операцій належать операції з реалізації вироблених в Україні підакцизних товарів, ввезення підакцизних товарів (продукції) на митну територію України, реалізації будь-яких обсягів пального понад обсяги, що отримані від інших платників акцизного податку, що підтверджені зареєстрованими акцизними накладними в Єдиному реєстрі акцизних накладних.

Підакцизні товари (продукція) – товари за кодами згідно з УКТ ЗЕД, на які Кодексом встановлено ставки акцизного податку (п.п 14.1.145 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).

Перелік підакцизних товарів та ставки, за якими обчислюється акцизний податок при справлянні податку з цих товарів, визначено п. 215.3 ст. 215 Кодексу, зокрема п.п. 215.3.4 п. 215.3 ст. 215 Кодексу встановлено перелік підакцизних товарів, віднесених до пального.

Пальне – нафтопродукти, скраплений газ, паливо моторне альтернативне, паливо моторне сумішеве, речовини, що використовуються як компоненти моторних палив, інші товари, зазначені у п.п. 215.3.4 п. 215.3 ст. 215 Кодексу (п.п. 14.1.141 1 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).

Відповідно до звіту «Тіньовий ринок нафтопродуктів України: основи функціонування, оцінка збитків державного бюджету», проведеного «Консалтинговою групою А-95», вбачається, що одним із шляхів ухилення суб'єктами господарювання від сплати акцизного податку є присвоєння нафтопродуктам товарних кодів непідакцизної продукції, з подальшою її реалізацією на автозаправних станціях через низку фіктивних підприємств, що наносить суттєві збитки Державному та місцевому бюджетам.

Слід зазначити, що відповідно до п.п. 215.3.4 п. 215.3 ст. 215 Кодексу газовий конденсат та нафта сира не є підакцизною продукцією, проте існує ризик виготовлення бензину та дизельного пального під видом переробки газового конденсату та нафти сирої або збуту незаконно виготовлених паливо – мастильних матеріалів без сплати акцизного податку тощо.

Враховуючи наведене, для запобігання можливих порушень податкового законодавства при здійсненні операцій з нафтопродуктами, платники податків повинні мати певний пакет документів, що підтверджує наявність:

- ліцензії на право виробництва пального;

- реєстрації платником акцизного податку; 

- спеціального виробничого устаткування (обладнання) або договорів його оренди; 

- умов зберігання нафти (газового конденсату) та продуктів переробки;

- людських ресурсів тощо.