Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Механізм зміни групи платника єдиного податку

, опубліковано 03 вересня 2024 о 14:06

Фізична особа – підприємець на спрощеній системі оподаткування може змінити групу платника єдиного податку тільки в разі, якщо він виконував усі умови, встановлені для обраної ним групи. Про це кажуть платникам черкаські податківці. За словами фахівців, у підприємця не повинно бути заборгованості перед органами податкової служби, ним не перевищено ліміт річного доходу і т.д.

Щоб перейти на іншу групу платника ЄП, підприємцю слід подати до податкової інспекції заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування з відміткою про зміну групи та відповідно ставки податку. Цю заяву необхідно подати не пізніше, ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу (року).

Так, для переходу на єдиний податок або зміну групи єдиного податку заяву потрібно подати у такі терміни:

із 1 січня — заяву потрібно подати до 16 грудня;

із 1 квітня — до 16 березня;

із 1 липня — до 15 червня;

із 1 жовтня — до 15 вересня.

Заяву можна подати в електронному вигляді або роздрукувати та подати до податкової у паперовому вигляді.

Перехід із загальної системи оподаткування на 3 групу 5%: відбувається з початку наступного кварталу. За 15 календарних днів до початку наступного кварталу потрібно подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування з відміткою про перехід, тобто до 16 березня, 15 червня, 15 вересня, 16 грудня.

Перехід новоствореного ФОП з загальної системи на єдиний податок:

якщо під час реєстрації ФОП ви не поставили відмітку про обрання спрощеної системи у реєстраційній формі, потрібно окремо подати заяву про перехід на спрощену систему. 

Заява подається у наступні строки:

- для переходу на першу-другу групу єдиного податку заява подається до кінця місяця у якому відбулася реєстрація ФОП. На єдиний податок переведуть з першого числа наступного місяця;

- для переходу на третю групу 5% заяву потрібно подати протягом 10 днів із дати реєстрації. На єдиний податок переведуть з дати державної реєстрації.