Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Обмін з контрагентами Розрахунками коригування

, опубліковано 03 липня 2024 о 11:09

Про обмін з контрагентами Розрахунками коригування (РК), відповідно до яких передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику з використанням сервісу SWinED, розповіла на черговому вебінарі Ольга Познякова, заступник начальника управління – начальник відділу адміністрування ПДВ управління оподаткування юридичних осіб ГУ ДПС у Черкаській області.

За її словами, пунктом 192.1 статті 192 Кодексу визначено, що РК, складений постачальником товарів/послуг до податкової накладної (ПН), яка складена на отримувача - платника ПДВ, підлягає реєстрації в ЄРПН (Єдиний реєстр податкових накладних) отримувачем (покупцем) товарів/послуг, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику (далі – РК(-)), для чого постачальник надсилає складений РК(-) отримувачу.

Відповідно до п. 201.10 ст. 201 Кодексу / п. 89 підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу, реєстрація РК(-) у ЄРПН здійснюється протягом 15/18 календарних днів із дня отримання такого РК отримувачем (покупцем). 

Водночас Кодексом не передбачено чіткого механізму фіксації дати отримання покупцем РК(-) від постачальника, що ускладнює визначення граничного терміну реєстрації в ЄРПН таких РК та, в певних випадках, призводить до оскаржень прийнятих рішень в адміністративному і навіть у судовому порядках.

«Листом від 11.06.2024 №17056/7/99-00-040-2-01-07 ДПС України повідомило про можливість користування сервісом для обміну електронними документами, Single Window of Electronic Documents (SWinED), АРІ якого розміщене за посиланням: http://obmen.tax.gov.ua, який передбачає підтвердження отримання електронного документа (РК), тобто фіксує дату отримання РК(-) отримувачем (покупцем) товарів/послуг від їх постачальника, – пояснює пані Ольга. – Цей сервіс визначає та фіксує дату отримання РК на (-) отримувачем (покупцем) товарів/послуг від постачальника. Тобто для обрахунку штрафних санкцій за порушення термінів реєстрації РК на (-) відповідно до пункту 1201.1 статті 1201 ПКУ та п. 90 підрозділу 2 розділу XX Перехідних положень ПКУ буде братися фактична дата отримання такого РК на (-) покупцем».

Для налаштування обміну РК(-) з контрагентами з використанням SWinED платникам податків необхідно звернутись до свого надавача послуг з обміну електронними документами та подання звітності.

Весь обмін електронними документами на сервері здійснюється по прямому з’єднанню (протокол SOAP). Для криптографічних перетворень електронних документів використовуються сертифіковані засоби КЕП, які також використовуються для підписання і шифрування електронних документів, що подаються до ІКС «Єдине вікно подання електронної звітності».