Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Легальна трудова діяльність – запорука соціальної захищеності

, опубліковано 28 червня 2024 о 13:36

Легалізація трудової зайнятості, збільшення відповідно до законодавчих вимог рівня зарплатні черкасців – основні теми обговорення робочої групи з питань легалізації виплат заробітної плати та зайнятості населення, що діє при департаменті соціальної політики Черкаської міської ради. Чергове засідання відбулося за участі фахівців профільних структур, зокрема й начальника відділу податків і зборів з фізичних осіб у м. Черкасах та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб Віталія Лушникова.

Цього разу заслухали більше десяти представників роботодавців щодо причин виплати низької зарплатні працівникам підприємств. Спільно з учасниками робочої групи обговорили шляхи підвищення рівня заробітної плати.

 

Між тим, нагадуємо: трудове законодавство гарантує найманому працівнику здорові та безпечні умови праці, оплачувані відпустки й лікарняні. Відтак із моменту укладення трудового договору найманий працівник має трудові права й соціальні гарантії.

Натомість незадекларована праця завдає шкоди державі. Неформальна економіка і незадекларована праця в мирний час обмежують можливості держави проводити сучасну соціальну політику у сферах освіти, охорони здоров’я, розвитку професійних навичок, зайнятості, соціального захисту та пенсійного забезпечення, сприяють ухиленню від сплати податків, зменшують надходження до державного і місцевих бюджетів.

В умовах повномасштабної війни, коли всі сили і кошти держави спрямовані на наближення перемоги, незадекларована праця і неформальна економіка завдають невиправної шкоди обороноздатності країни.

Як інформує ДПС УКраїни, на початок 2022 року близько 3 млн працівників працювали без оформлення трудових відносин. За умови виплати заробітної плати хоча б на рівні мінімальної – це майже 100 мільярдів гривень податків та зборів на рік, які можуть бути направлені на захист нашої держави.

Пам’ятайте! Україна бореться з окупантами не лише зброєю, а й своєю працею, яка має бути задекларованою!