Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Транспортний податок у 2024 році: хто та скільки повинен сплатити

, опубліковано 23 травня 2024 о 17:33

Платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, зокрема й нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні власні легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п'яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. У 2023 році – це 2 512 500 гривень. Розповів про це на черговому вебінарі Віталій Лушников, начальник відділу податків і зборів з фізичних осіб у м. Черкасах та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб.

«Кожного року до 1 лютого Мінекономіки на своєму офіційному вебсайті розміщує перелік таких легкових автомобілів станом на 1 січня податкового (звітного) року, виходячи з марки, моделі, року випуску, об'єму циліндрів двигуна, типу пального, – зазначив Віталій Леонідович. – При визначенні, чи є автомобіль об'єктом оподаткування транспортним податком, слід звертати увагу на конкретну марку автомобіля. Так, наприклад, у 2024 році автомобіль BMW X5 не є об’єктом оподаткування, а BMW X5 (G05) SAV X5 M60i xDrive, що був випущений у 2024 році, є об'єктом оподаткування транспортним податком. Ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25000 гривень за кожен легковий автомобіль, що є об'єктом оподаткування».

Обчислення суми податку з об'єкта/об'єктів оподаткування фізичних осіб здійснюється контролюючим органом за податковою адресою (місцем реєстрації) платника податку, зазначеною в реєстраційних документах.

Підставою для сплати є податкове повідомлення-рішення про сплату суми податку разом із детальним розрахунком суми податку та відповідні платіжні реквізити, що надсилаються платнику податку контролюючим органом до 1 липня року базового податкового (звітного) періоду (року).

Транспортний податок сплачується за місцем реєстрації об'єктів оподаткування і зараховується до відповідного місцевого бюджету. Зокрема, фізичними особами – протягом 60 днів із дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Дивіться у відео на каналі «Допомога платнику».