Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Питання легалізації зайнятості та виплати зарплатні обговорили на засіданні робочої групи

, опубліковано 27 березня 2024 о 16:24

Економічна діяльність підприємств, умови роботи у складний період, правильне оформлення працівників, вплив рівня заробітної плати на заохочення до праці робітників, зміни в податковому та трудовому законодавстві. Ці та інші питання обговорили на черговому засіданні робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення. Воно відбулось сьогодні в департаменті соціальної політики Черкаської міської ради.

Поміж учасників: представники ГУ ДПС у Черкаській області, Пенсійного фонду, міського центру зайнятості та інших організацій. Участь у робочій групі взяв і начальник відділу податків і зборів з фізичних осіб у м. Черкасах та проведення камеральних перевірок ГУ ДПС у Черкаській області Віталій Лушников. Серед запрошених – суб’єкти господарської діяльності, у яких, згідно з податковою звітністю, середня заробітна плата є нижчою від встановленого законодавством мінімального рівня. 

Відтак заслухали 7 представників підприємств із 14 запрошених суб’єктів господарської діяльності (СГД).

Зауважимо, виведення бізнесу з «тіні» є одним із пріоритетних завдань, які стоять сьогодні перед робочою групою. Тож, результатом діяльності робочої групи є зростання фонду оплати праці, середнього розміру заробітної плати в місті, збільшення кількості застрахованих осіб та зменшення кількості осіб, яким заробітна плата нараховується менше мінімального розміру, а також збільшення офіційно працевлаштованих працівників та додаткових надходжень ПДФО.

Від початку 2024 року, згідно з поданими звітами з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування по м. Черкаси, створено 1248 нових робочих місць.

За результатами проведених заходів, із початку року по СГД – юридичним особам легалізовано доходу на суму 50,5 тис. грн, додаткові надходження до бюджету податку на доходи фізичних осіб становлять 9,1 тис. грн. По СГД-ФОП легалізовано доходу на суму– 106,6 тис. грн, додаткові надходження до бюджету податку на доходи  фізичних осіб на суму – 19,2 тис. грн.

Важливо, що представники робочої групи надають роз’яснення щодо нелегальної зайнятості, виплати заробітної плати в «конвертах», що призводить до:

- позбавлення працівника гарантованого державою розміру заробітної плати (зокрема розміру тарифної ставки або посадового окладу працівника, доплати, надбавки);

- втрати можливості користування державними гарантіями відповідно до чинного законодавства, такими як: державна допомога сім’ям із дітьми, соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям, субсидії;

- втрати страхового стажу при розрахунку розміру пенсії;

- відсутність внесків до фондів соціального страхування, що унеможливлює соціальний захист працівників, і тому такі особи втрачають право на отримання гарантованої державою відпустки, своєчасно та не нижче мінімальних гарантій в оплаті праці, здоров’ї, безпечних умовах праці.

Водночас на засіданнях робочої групи керівникам суб’єктів господарювання постійно наголошують на відповідальності роботодавців за порушення законодавства про працю та податкового законодавства.