Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Питання законодавчих податкових змін обговорили податківці з фахівцями служби зайнятості

, опубліковано 19 січня 2024 о 16:26

Актуальні питання податкового законодавства обговорили днями в Черкаській обласній службі зайнятості. Там відбулась робоча зустріч, у якій взяв участь начальник відділу податків і зборів з фізичних осіб у м. Черкасах та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС у Черкаській області Віталій Лушников.

Він, зокрема, окреслив питання законодавчих податкових змін стосовно податку на прибуток, новацій щодо податку на додану вартість та акцизного податку та ін.

Віталій Леонідович зазначив, що для інформування платників про зміни у законодавстві та у зв’язку з ухваленням Закону України № 3474-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування банків та інших платників податків» ДПС підготувала інформаційний лист № 6/2023 «Банки: зміна ставок, податок на прибуток». Він розміщений на вебпорталі ДПС за посиланням: https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/740680.html.

Стосовно ж новацій щодо податку на додану вартість та акцизного податку упроваджується новий порядок випуску, обігу та погашення податкових векселів (відповідно до абзаців п’ятого – дванадцятого та пункту 13 розділу І Закону України від 29.06.2023 р. № 3173-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України у зв'язку із запровадженням електронної простежуваності обігу алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах»).

«Із 22 січня нинішнього року вводяться в дію норми пункту 225.51 статті 225 розділу VI Податкового кодексу України, яким передбачено оформлення податкових векселів для ввезення на митну територію України алкогольних напоїв в ємностях, які не є споживчою тарою, для їх розливу у споживчу тару  виробником алкогольних напоїв; пункту 225.10 статті 225 розділу VI ПКУ, яким передбачено, що Порядок випуску, обігу та погашення податкових векселів встановлюється Кабінетом Міністрів України, – інформує керівник відділу. – Окрім цього, з 1 січня 2024 року змінюються розміри ставки акцизного податку та порядок нарахування податкового зобов’язання. Збільшуються на 20 відсотків специфічні ставки акцизного податку та мінімального акцизного податкового зобов’язання зі сплати акцизного податку з тютюнових виробів (пункт 17 підрозділу 5 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ)».

Такі зміни, як зазначив Віталій Лушников, спрямовані до наближення ставок, встановлених законодавством України, до ставок, визначених у положеннях Директиви ЄС 2011/64/ЄС від 21 червня 2011 року щодо структури та ставок акцизів на тютюнові вироби.

Також важливо зауважити, що закінчився термін дії режиму звільнення від оподаткування ПДВ операцій, передбачених пунктами 38 та 381 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ.

Починаючи з 01.01.2024, підлягають оподаткуванню ПДВ у загальному порядку операції із ввезення на митну територію України / постачання на митній території України товарів (лікарських засобів, медичних виробів), визначених пунктами 38 та 381 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ, які по 31 грудня 2023 року звільнялися від оподаткування податком на додану вартість.

Під час зустрічі йшлося і про нову форму податкової декларації про майновий стан і доходи, що введена в дію з 01.01.2024 – відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 28 серпня 2023 року № 467.

Нова форма декларації передбачає виокремлення податкових зобов'язань по ПДФО при визначенні мінімального податкового зобов'язання фізичними особами - підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) - власниками, орендарями, користувачами на інших умовах (у тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь.