Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До уваги суб'єктів господарювання, які здійснюють торгівлю пальним з автозаправної станції із застосуванням РРО!

, опубліковано 22 грудня 2023 о 15:31

У суб'єктів господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю пальним з автозаправної станції через паливороздавальні колонки із застосуванням реєстратора розрахункових операцій, виникають питання щодо формування Довідки про зведені за добу підсумкові облікові дані щодо обсягів обігу (отримання/відпуску) та залишків пального та аналізу Витягу щодо отримання в електронному вигляді повідомлення про результати співставлення показників обсягу обігу та залишків пального. Про це зазначає у відео на нашому ютуб-каналі «Допомога платнику» Олександр Чалий – заступник начальника відділу контролю за виробництвом та обігом спирту, спиртовмісної продукції, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального управління контролю за підакцизними товарами.

За його словами, відповідно до Податкового кодексу одиницею обліку обсягів пального в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового є літри, приведені до температури 15° С. Такі одиниці обліку для пального повинні використовуватися в первинних бухгалтерських документах, акцизних накладних/розрахунках коригування до акцизних накладних, декларації акцизного податку.

«Для перевірки повноти декларування та сплати акцизного податку платниками з обсягів ввезеного на митну територію України виробленого та реалізованого на митній території України пального здійснюється автоматичне зіставлення показників обсягів обігу та залишків пального, – зазначає Олександр Олександрович та додає, що при зіставленні здійснюється порівняння показників із системи електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового з показниками Єдиного державного реєстру витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників рівня пального у резервуарі щодо обсягів обігу та залишків пального у розрізі кодів згідно з УКТ ЗЕД».

Порядок здійснення Державною податковою службою зіставлення для забезпечення перевірки повноти декларування та сплати акцизного податку з обсягів ввезеного, виробленого та реалізованого пального або спирту етилового на митній територію України, затверджений ПКМУ від 12.08.2020 р. № 715.

Згідно із Порядком під час зіставлення допускаються розбіжності не більше ніж на 5 відсотків обсягу обігу або залишків пального чи не більше ніж на 2 відсотки об'єму відповідного резервуара.

Платники податків для усунення розбіжностей на підставі результатів зіставлення відповідно до вимог Кодексу та п. 11 Порядку № 715 можуть скласти та зареєструвати такі документи:

- у СЕАРП це – акцизні накладні та/або розрахунки коригування, заявки на поповнення обсягу залишку пального або спирту етилового;

- у Єдиному державному реєстрі витратомірів-лічильників та рівнемірів- лічильників рівня пального у резервуарі це – електронні документи для наповнення реєстрів, які формуються та надсилаються розпорядниками акцизних складів за кожним місцем розташування акцизного складу.

Податкові органи використовують результати зіставлення під час перевірок, які проводяться відповідно до закону.

Отже, якщо за результатами зіставлення виявлено розбіжності більше ніж на 5 відс. обсягу обігу або залишків пального чи більше ніж на 2 відс. об'єму відповідного резервуара і до проведення перевірки платником не здійснено дій для усунення таких розбіжностей, у разі виявлення у ході проведення перевірки заниження податкового зобов’язання акцизного податку та/або неподання відповідної звітності з акцизного податку до платника застосовується відповідальність відповідно до чинного законодавства.

Дивіться на нашому ютуб-каналі "Допомога платнику"