Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Робота в шкідливих умовах: чи підлягає оподаткуванню грошова компенсація фізособі замість лікувально-профілактичного харчування?

, опубліковано 01 листопада 2023 о 09:45

Головне управління ДПС у Черкаській області інформує, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, одержаного платниками податку, не включається вартість безоплатного лікувально-профілактичного харчування (пп. 165.1.9 Податкового кодексу). 

Забезпечення лікувально-профілактичним харчуванням регулюється ст. 7 Закону від 14.10.1992 № 2694-XII «Про охорону праці». Останній визначає основні положення щодо реалізації конституційного права громадян на охорону їх життя і здоров’я в процесі трудової діяльності, а також ст. 166 КЗпП. 

Грошова компенсація на придбання лікувально-профілактичного харчування, молока або рівноцінних йому харчових продуктів на умовах, передбачених колективним договором, виплачується працівнику при роз’їзному характері роботи (ст. 7 Закону № 2694).

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються суми грошового або майнового відшкодування будь-яких витрат або втрат платника податку, крім тих, що обов’язково відшкодовуються згідно із законом за рахунок бюджету або звільняються від оподаткування згідно з цим розділом (пп. «г» пп. 164.2.17 ПК).