Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Наслідки несплати сум єдиного внеску

, опубліковано 08 вересня 2023 о 09:33

Наявність заборгованості зі сплати єдиного соціального внеску – це не виплачені пенсії, втрата найманою особою страхового стажу, а також права на пенсію.

Недоїмка – сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована та/або не сплачена у строки, встановлені Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» – обчислена податковим органом. (п.6 ст.1 Закону).

Суми недоїмки стягуються з нарахуванням пені та застосуванням штрафів. (п. 3 ст. 25 Закону).

Вимога про сплату недоїмки з єдиного внеску, винесена з метою стягнення недоїмки з єдиного внеску в разі його несплати платником у визначені цим Законом строки, надсилається податковим органом у порядку, за формою та у строки, встановлені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику платнику в паперовій та/або електронній формі. (п. 4 ст. 25 Закону)

Податковий орган надсилає (вручає) вимогу про сплату боргу (недоїмки) платнику єдиного внеску протягом трьох робочих днів з дня її винесення. Вимога про сплату недоїмки з єдиного внеску, винесена за результатами документальної перевірки, надсилається (вручається) платнику в порядку, визначеному ст. 42 Податкового кодексу України. У разі несплати частини суми страхових внесків, що сплачується за рахунок коштів державного бюджету відповідно до Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України», податковий орган у порядку, за формою та у строки, встановлені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, інформує про це платників єдиного внеску. Вимога про сплату боргу (недоїмки) крім загальних реквізитів має містити відомості про розмір боргу, зокрема суми недоїмки, штрафів та пені, обов’язок погасити борг та можливі наслідки його непогашення в установлений строк. (п. 4 ст. 25 Закону).

Вимога про сплату боргу (недоїмки) є виконавчим документом. (п. 4 ст. 25 Закону).

У разі якщо платник єдиного внеску протягом десяти календарних днів з дня отримання вимоги не сплатив зазначені у вимозі суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею, не узгодив вимогу з податковим органом шляхом оскарження в адміністративному чи судовому порядку або не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти календарних днів з дня отримання узгодженої вимоги, податковий орган надсилає в порядку, встановленому законом, до підрозділу державної виконавчої служби узгоджену вимогу про сплату недоїмки в електронній формі. (п. 4 ст. 25 Закону).

Вимога податкового органу про сплату недоїмки або рішення суду щодо стягнення суми недоїмки  виконується державною виконавчою службою  в порядку встановленим законом (п. 5 ст. 25 Закону).