Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкова служба розповідає перевізникам про правила застосування РРО 

опубліковано 04 вересня 2023 о 16:38

Податківці проводять роз’яснювальну роботу щодо новацій податкового законодавства, зокрема щодо застосування РРО, і поміж перевізників. Приміром, такі інформативні зустрічі проводять з ФОПами, що надають послуги з перевезень пасажирів (таксі).

Наголошують, що застосування РРО та програмних РРО регулюється Законом України від 06.07.1995р. №265.

Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій.

Так, суб’єкти господарювання, що перебувають на загальній системі оподаткування, у машинах-таксі при розрахунках із пасажирами готівкою зобов’язані застосовувати належним чином зареєстровані РРО, зокрема електронний таксометр, з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій.

Щодо понять "таксометр" і "електронний таксометр". Пояснюємо.

Таксометр – прилад, що встановлюється в автомобілях таксі для визначення вартості проїзду. Принцип роботи таксометра полягає у вимірюванні відстані, пройденої автомобілем та витраченого часу і розрахунку оплати за проїзд з використанням фіксованих тарифів.

Електронний таксометр – повноцінний РРО. Законом №265 визначено, що електронний таксометр – це РРО, який додатково забезпечує попереднє програмування тарифів за проїзд та облік вартості наданих послуг з перевезень пасажирів. Таким чином, згідно з законодавством, в Україні електронний таксометр обов'язково має бути обладнано фіскальною пам'яттю та принтером для друку касових чеків. Типи електронних таксометрів, які пройшли повірку як засоби вимірювальної техніки та сертифікаційні випробування, вносяться до держреєстру відповідним наказом. 

Закон про РРО говорить, що суб'єкти господарювання, які використовують такі реєстратори розрахункових операцій як електронні таксометри, повинні подавати до органів ДПС по дротових або бездротових каналах зв'язку інформацію про обсяг розрахункових операцій, виконаних у готівковій та/або в безготівковій формі, яка міститься в фіскальній пам'яті зазначених РРО.