Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Реєстрація РРО/ПРРО в контролюючих органах – одна з умов дотримання законодавства у сфері застосування РРО/ПРРО

, опубліковано 18 серпня 2023 о 15:35

Використання реєстраторів розрахункових операцій є обов’язковим для всіх платників єдиного податку II-IV груп, окрім платників єдиного податку першої групи, фізичних осіб, які продають на ринку текстиль, вживані речі, продукти власного підсобного господарства. Про це зазначає голова Громадської ради при ГУ ДПС у Черкаській області Євгеній Нагорний.

«Якщо суб’єкти господарювання здійснюють розрахунки в готівковій формі (безготівковій), то з 1 жовтня цього року мають обов’язково застосовувати класичні чи програмні реєстратори розрахункових операцій (РРО/ПРРО). Реєстрація РРО/ПРРО в контролюючих органах – одна з умов дотримання законодавства у сфері застосування РРО/ПРРО», – наголошує керівник Громадської ради.

Із 1 жовтня 2023 року у разі встановлення контролюючими органами факту непроведення готівкових або прирівняних до готівкових розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені п. 1 ст. 17 Закону.

До 1 жовтня штрафи не застосовуються за порушення проведення розрахунків, окрім суб’єктів господарювання, які:
- продають підакцизні товари;
- валютно-обмінні операції;
- здійснюють діяльність у сфері азартних ігор.

Євгеній Нагорний також зазначає, що для проведення розрахунків, суб’єкт господарювання сам обирає – РРО чи ПРРО він буде застосовувати. Якщо надає перевагу ПРРО, то обирає самостійно – безоплатний ПРРО від ДПС чи комерційний ПРРО.

Безоплатний ПРРО від ДПС розміщено у відкритому доступі на відповідних цифрових платформах (http://surl.li/jykzd).

Більше інформації з питань застосування РРО/ПРРО отримуйте за телефонами наших «гарячих ліній»