Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Право повторної реєстрації платником єдиного податку

, опубліковано 14 серпня 2023 о 09:00

Суб’єкт господарювання, який у 2023 році втратив право або самостійно відмовився від застосування спрощеної системи оподаткування з особливостями та перейшов на загальну систему оподаткування, має право протягом поточного звітного року повторно зареєструватися платником єдиного податку.

Відповідно до п.п. 9 прим. 1.4.4 п.п. 9 прим. 1.4 п. 9 прим. 1 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ у 2023 звітному році суб’єкти господарювання, які у 2023 році використовували особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, та втратили право або самостійно відмовилися від використання особливостей оподаткування, і були переведені на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, або щодо яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, мають право у 2023 році повторно перейти (обрати) на спрощену систему оподаткування. Для цього потрібно подати заяву за загальною процедурою, визначеною ПКУ.

При цьому, якщо заява подана до 1 вересня 2023 року суб’єкт господарювання вважається платником єдиного податку з 1 серпня 2023 року (крім єдиного податку третьої групи із ставкою єдиного податку у розмірі, визначеному п.п. 1 п. 293.3 ст. 293 ПКУ, якщо особа станом на 1 серпня 2023 року не зареєстрована платником податку на додану вартість).

Тобто, суб’єкти господарювання, які у 2023 році використовували спрощену систему з особливостями оподаткування та втратили право або самостійно відмовилися від її використання та були переведені на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, мають право у 2023 році повторно здійснити перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу та за умови дотримання вимог глави 1 розд. XIV ПКУ.

При цьому, платники податків, які станом на 1 серпня 2023 року не зареєстровані платниками податку на додану вартість, мають право до 1 вересня 2023 року подати заяву про перехід на застосування єдиного податку третьої групи зі ставкою 5 відсотків. Такі суб’єкти господарювання вважатимуться платниками єдиного податку третьої групи зі ставкою 5 відсотків з 1 серпня 2023 року за умови зазначення в рядку 5.1 заяви дати переходу з 1 серпня 2023 року.