Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Застосування РРО/ПРРО та нарахування МПЗ: податківці місцевих інспекцій роз’яснюють платникам Черкащини останні законодавчі зміни

, опубліковано 10 серпня 2023 о 15:34

У районах Черкащини фахівці державних податкових інспекцій Головного управління ДПС у Черкаській області проводять зустрічі з жителями громад, інформуючи про останні законодавчі зміни щодо застосування РРО/ПРРО та мінімального податкового зобов’язання (МПЗ). Низку робочих зустрічей провели днями в Шполянській, Чигиринській, Смілянській, Лисянській та інших громадах.

Працівники інспекцій спільно з колегами профільних структур наголосили присутнім на тому, що Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» відновлено  положення щодо відповідальності суб’єктів господарювання за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». 

Відповідно з 1 жовтня 2023 року, якщо контролюючий орган встановить факт непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, застосовуватимуться фінансові санкції. Відтак реєстрація РРО/ПРРО в контролюючому органі є обов’язковою.

Водночас озвучили інформацію про те, що з 1 серпня 2023 року відповідальність за порушення закону про застосування реєстраторів розрахункових операцій застосовуються до торгівців підакцизними товарами, до суб’єктів господарювання, що діють у сфері купівлі/продажу іноземної валюти, організації та проведення азартних ігор. А з 1 жовтня цього року відповідальність за порушення норм буде застосовуватись до всіх категорій платників податків, що здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

При цьому Закони не встановлюють для платників єдиного податку нових вимог щодо будь-якої обов’язкової форми обліку товарів (винятки: торгівля технічно складними побутовими товарами, лікарськими засобами, ювелірними виробами, підакцизними товарами.

Між тим, податківці інспекцій обговорили й питання нарахування мінімального податкового зобов’язання, зокрема щодо проведення звірки за нарахованим МПЗ, дотримання термінів сплати узгоджених податкових зобов’язань та ін. 

Уперше мінімальне податкове зобов’язання визначається контролюючим органом за податковою адресою фізичної особи по всіх земельних ділянках незалежно від місця їхнього розташування за 2022 рік у 2023 році. 

Нагадаємо, фізичні особи, які мають у власності та/або користуванні (оренді, суборенді емфітевзисі, постійному користуванні) земельні ділянки, що розташовані за межами населених пунктів та віднесені до сільськогосподарських угідь, мають сплачувати мінімальне податкове зобов’язання.

У випадку передачі фізичними особами земельних ділянок в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування на підставі договорів, укладених та зареєстрованих відповідно до законодавства, мінімальне податкове зобов'язання визначається безпосередньо орендарями, користувачами таких земельних ділянок.