Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Обмін інформацією між НБУ та ДПС – про порушення резидентами терміну розрахунків 

, опубліковано 04 серпня 2023 о 08:12

Яким чином здійснюється обмін інформацією між НБУ та ДПС України про порушення резидентами терміну розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів задля нарахування пені, пояснюємо в матеріалі.

Зауважимо, уповноважені установи зобов’язані надавати Національному банку України інформацію про валютні операції, що здійснюються суб’єктами валютних операцій через ці установи, а, також про власні валютні операції. Підставою цьому є частина перша ст. 10 Закону України від 21 червня 2018 року № 2473-VІІІ «Про валюту і валютні операції».

Суб’єкти валютних операцій – резиденти зобов’язані надавати інформацію про їхні валютні операції уповноваженим установам, через які здійснюються такі валютні операції. Суб’єкти валютних операцій – нерезиденти зобов’язані надавати інформацію про їхні валютні операції уповноваженим установам, через які такі валютні операції здійснюються, у межах діяльності таких суб’єктів валютних операцій в Україні (частина друга ст. 10 Закону № 2473).

НБУ співпрацює з іншими органами державної влади щодо обміну інформацією, пов’язаною зі здійсненням валютних операцій, з урахуванням положень законодавства про банківську таємницю (частина п’ята ст. 10 Закону № 2473).

Водночас частина дванадцята ст. 11 Закону № 2473 передбачає, що органи валютного нагляду обмінюються інформацією щодо виявлених порушень валютного законодавства, отриманою ними під час здійснення валютного нагляду, з метою реалізації повноважень у сфері валютного регулювання та нагляду.

Крім того здійснюється обмін інформацію з питань забезпечення валютного контролю відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26 грудня 1995 року № 1044 «Про заходи щодо забезпечення контролю за зовнішньоекономічною діяльністю та валютного контролю».