Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Дії платника при допущенні помилок в Податковій декларації 

, опубліковано 03 серпня 2023 о 13:36

Як здійснити самостійне виправлення помилок, допущених у Податковій декларації з податку на прибуток підприємств (Декларація) за минулі звітні (податкові) періоди, та чи необхідно подавати разом з уточнюючою Декларацією додатки (зокрема фінансову звітність), які не підлягають виправленню?

Податкова декларація з податку на прибуток підприємств може подаватися платником податку як звітна (звітна нова), так й уточнююча (відповідні відмітки проставляються в полі 1 заголовної частини Декларації). При цьому, якщо Декларація подається як уточнююча, то в полі 3 її заголовної частини зазначається звітний (податковий) період, за який здійснюється уточнення.

Якщо виправлення помилок здійснюється у звітній (звітній новій) Декларації за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено помилки, то в додатку ВП до Декларації платник податку відображає правильні показники за податковий період, який уточнюється. Порівнюючи їх з відповідними рядками Декларації, що уточнюється, визначає суму збільшення (зменшення) податкового зобов’язання з податку на прибуток, пеню та суму штрафу. Сума збільшення (зменшення) податкового зобов’язання, пеня та сума штрафу з додатка ВП переноситься до частини «Виправлення помилок» Декларації.

Якщо виправлення проводиться в уточнюючій Декларації, то додаток ВП до Декларації не заповнюється, а вірні показники доходів, фінансового результату до оподаткування, різниць, які виникають відповідно до Податкового кодексу України, об’єкта оподаткування податком на прибуток зазначаються в такій уточнюючій Декларації.

На підставі порівняння податкового зобов’язання уточнюючої Декларації та Декларації, що уточнюється, визначається сума збільшення (зменшення) податкового зобов’язання, пеня та сума штрафу, які відображаються у частині «Виправлення помилок» Декларації (рядки 29 – 30, 32 – 33, 34, 36 – 37, 38, 40 – 41).

У разі подання платником податку уточнюючої Декларації, до неї потрібно подати всі додатки, передбачені для заповнення відповідних рядків Декларації – незалежно від того, чи виправлялися показники цих рядків та додатків Декларації із зазначенням інформації про подані додатки у таблиці «Наявність додатків» Декларації. При цьому фінансова звітність за звітні періоди, що уточнюються, подається до уточнюючої Декларації лише у разі виправлення показників такої фінансової звітності.

У Декларації за звітний податковий період, наступний за періодом, за який було здійснено виправлення, відображаються показники з урахуванням проведених виправлень.