Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

WISE/REVOLUT/PAYONEER: чи вносяться до доходу платника єдиного податку кошти нерезидентів

, опубліковано 02 серпня 2023 о 08:52

Чи включаються до доходу ФОП – платника ЄП кошти отримані від нерезидентів за зовнішньоекономічними контрактами на рахунок, відкритий у системі WISE/REVOLUT/PAYONEER?

Якщо кошти, отримані від нерезидентів за зовнішньоекономічними контрактами, зараховані не на валютний рахунок для здійснення підприємницької діяльності у банку України, а на рахунок, відкритий у системі WISE/REVOLUT/PAYONEER, то такі кошти не включаються до складу доходу фізичної особи – підприємця – платника єдиного податку. Усе через те, що такі надходження не вважаються доходом від здійснення підприємницької діяльності. 

При цьому такий дохід оподатковуються за правилами, встановленими розділом IV Податкового кодексу України для платників податків – фізичних осіб та є об’єктом оподаткування військовим збором.

Зауважимо, питання віднесення переказів за допомогою сервісів WISE/REVOLUT/PAYONEER до грошових розрахунків належить до повноважень НБУ.

Додамо, законодавством не заборонено фізичним особам – резидентам відкривати рахунки у фінансових установах інших країн.

Водночас кошти за операціями суб’єктів господарювання – резидентів, зокрема з експорту товарів (послуг), підлягають зарахуванню на рахунки резидентів у банках України.

Відповідно до ПКУ доходом для фізичної особи – підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 ПКУ. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, доходи у вигляді бюджетних грантів, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Дохід, виражений в іноземній валюті, перераховується у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим НБУ на дату отримання такого доходу (п. 292.5 ст. 292 ПКУ).

Датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акту приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).Тобто, для фізичної особи – підприємця усі вартісні показники, що входять до доходу, відображаються у національній валюті України (http://surl.li/jpvbi).