Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з фізичних осіб

, опубліковано 28 лютого 2023 о 08:49

Головне управління ДПС у Черкаській області нагадує, що відповідно до розділу XII Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі - Кодекс), податок на майно складається з:

1. Податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки;

2. Транспортного податку;

3. Плати за землю.

Згідно зі статтею 266 Кодексу платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки є зокрема фізичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості та об'єктом оподаткування є об'єкт житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його частка.

База оподаткування об'єкта/об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи платника податку, зменшується:

а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості - на 60 кв. метрів;

б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості - на 120 кв. метрів;

в) для різних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), - на 180 кв. метрів.

Таке зменшення надається один раз за кожний базовий податковий (звітний) період (рік).

Головне управління ДПС у Черкаській області рекомендує фізичним особам, які є власниками об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості: квартири/квартир площею понад 60 кв. метрів та житлового будинку/будинків площею понад 120 кв. метрів провести звірку щодо обчислених контролюючим органом сум податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки за відповідні податкові (звітні) періоди.

Для уточнення інформації (суми боргу /в разі наявності/, реквізитів для сплати тощо) платникам податку необхідно звернутися до електронного сервісу ДПС України «Електронний кабінет платника податків» за посиланням: https://cabinet.tax.gov.ua

Детальна інформація про те, як громадяни та ФОПи можуть дізнатися про податковий борг у власному Електронному кабінеті, та як його погасити, за посиланням: https://ck.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/538709.html

З питань, щодо ставок, бази та об’єкту оподаткування платники податків можуть звертатися до Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу Державної податкової служби України за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques або до відповідного підрозділу податкової служби за місцем свого податкового обліку.