Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи може нерезидент здійснити уступку права вимоги заборгованості, яка утворилася внаслідок невиконання резидентом України зобов’язань за зовнішньоекономічним договором, іншому резиденту України чи нерезиденту?

, опубліковано 27 лютого 2023 о 09:46

Відповідно до ст.ст.512-516 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-IV кредитор у зобов’язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги). Правочин щодо заміни кредитора у зобов’язанні вчиняється у такій самій формі, що і правочин, на підставі якого виникло зобов’язання, право вимоги за яким передається новому кредиторові. До нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов’язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом. 

Водночас відносини, що виникають у сфері здійснення валютних операцій, валютного регулювання і валютного нагляду, регулюються Конституцією України, Законом України від 21 червня 2018 року № 2473-VІІІ «Про валюту і валютні операції» (далі – Закон № 2473), іншими законами, а також нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону № 2473.

Порядок валютного нагляду банками за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів (у тому числі щодо початку та завершення валютного нагляду) регламентується Інструкцією про порядок валютного нагляду банків за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 02 січня 2019 року № 7. 

Законом України «Про Національний банк України» від 20 травня 1999 року № 679-XIV із змінами і доповненнями визначено, що Національний банк України (далі – НБУ) виконує функції, зокрема, щодо встановлення для банків проведення банківських операцій; здійснює відповідно до визначених спеціальним законом повноважень валютне регулювання, визначає порядок здійснення операцій в іноземній валюті. 

Враховуючи зазначене, з питання щодо можливості здійснення нерезидентом уступки права вимоги заборгованості, яка утворилася внаслідок невиконання резидентом України зобов’язань за зовнішньоекономічним договором, іншому резиденту України чи нерезиденту рекомендовано звертатись до НБУ.