Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

28 лютого 2023 року – останній день подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації

, опубліковано 17 лютого 2023 о 09:58

Головне управління ДПС у Черкаській області нагадує, що 28 лютого 2023 року – останній день, коли можна скористатися можливістю податкової амністії та легалізувати активи, які не були своєчасно оподатковані. 

Правила та порядок одноразового (спеціального) добровільного декларування встановлено підрозділом 94 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

До вказаної дати громадяни мають можливість легалізувати за низькими ставками активи, набуті з 1991 року до 1 січня 2021 року, які підлягали оподаткуванню в момент їх отримання, але не були задекларовані та оподатковані в порушення податкового та валютного законодавства.

Це можуть бути: 
•    грошові кошти, валютні цінності, 
•    нерухомість, земельні ділянки, 
•    рухоме майно (транспортні засоби, предмети мистецтва, дорогоцінні метали, ювелірні вироби тощо);
•    право грошової вимоги, 
•    частки (паї) у майні юридичних осіб, корпоративні права, майнові права на об'єкти інтелектуальної власності 
•    цінні папери та/або інші фінансові інструменти, визначені законом;
•    права на отримання дивідендів, процентів чи іншої аналогічної майнової вигоди;
та інші активи, які розміщені в Україні або за її межами, що належать особі на праві власності.

Декларанти, які у повному обсязі сплатили збір з одноразового добровільного декларування, звільняються від відповідальності за порушення податкового та валютного законодавства, та від обов’язку нарахування та сплати податків стосовно доходів, які стали джерелом одержання задекларованих активів та у подальшому можуть вільно розпоряджатися своїм майном.

Декларантами можуть бути: резиденти України, у тому числі самозайняті особи, а також особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об'єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об'єкти декларування, і які відповідно до цього Кодексу є чи були платниками податків (пункт 3 підрозділу 94 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ).
Нагадуємо, що особи, які мають право бути декларантами одноразового (спеціального) добровільного декларування та не скористалися таким правом, вважаються такими, що повідомили контролюючий орган про відсутність у власності активів, одержаних за рахунок доходів, з яких не сплачено або сплачено не в повному обсязі податки і збори відповідно до податкового законодавства.