Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи можна коригувати податкові зобов'язання, якщо з дати складання податкової накладної минуло 1095 днів

, опубліковано 07 листопада 2022 о 09:40

При зміні суми компенсації вартості товарів/послуг (у бік збільшення) у платника податку – постачальника виникають підстави, визначені до п. 192.1 ст. 192 Податкового кодексу України від 02.12.2010 року № 2755-VІ (далі – Податковий кодекс), для коригування відповідної податкової накладної.

В той же час загальний термін позовної давності встановлено ст. 257 Цивільного кодексу та ст. 102 Податкового кодексу тривалістю у три роки (1095 календарних днів).

При цьому нормами Податкового кодексу не передбачено виключень щодо визначення терміну позовної давності при реєстрації в ЄРПН розрахунків коригування до податкових накладних, незалежно від обставин, за яких вони складаються.

Отже, розрахунок коригування до податкової накладної, з дати складання якої минуло більше 1095 календарних днів, не може бути зареєстрований в ЄРПН у зв’язку із сплином терміну, встановленого статтями 257 Цивільного кодексу та 102 Податкового кодексу.

Таким чином, у разі збільшення суми компенсації вартості товарів/послуг, за які було отримано аванс та з дати отримання якого минуло 1095 календарних днів, постачальник зобов’язаний визначити податкові зобов'язання з ПДВ та скласти і зареєструвати в ЄРПН податкову накладну на суму такого збільшення. Така податкова накладна складається на дату поставки товару або доплати коштів покупцем (в залежності від того, яка із подій сталася раніше) та підлягає реєстрації в ЄРПН у встановлений Податковим кодексу термін.