Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Надання фінансової допомоги

, опубліковано 02 листопада 2022 о 08:50

Чи можуть ФОП – платники ЄП третьої групи, які використовують особливості оподаткування, надавати фінансову допомогу (поворотну або безповоротну)?

Правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, а також справляння єдиного податку встановлено у главі 1 розд. ХІV «Спеціальні податкові режими» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ).

Пунктом 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ встановлено, що тимчасово, з 01 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, положення розд. XIV ПКУ застосовуються з урахуванням особливостей визначених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

Зокрема, п.п. 9.3 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ встановлено види діяльності, здійснюючи які фізичні особи – підприємці не можуть обрати спрощену систему з особливостями оподаткування, визначеними п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

Відповідно до п.п. 14.1.257 п. 14.1 ст. 14 ПКУ фінансова допомога – фінансова допомога, надана на безповоротній або поворотній основі.

Безповоротна фінансова допомога – це:
- сума коштів, передана платнику податків згідно з договорами дарування, іншими подібними договорами або без укладення таких договорів;
- сума безнадійної заборгованості, відшкодована кредитору позичальником після списання такої безнадійної заборгованості;
- сума заборгованості одного платника податків перед іншим платником податків, що не стягнута після закінчення строку позовної давності;
- основна сума кредиту або депозиту, що надані платнику податків без встановлення строків повернення такої основної суми, за винятком кредитів, наданих під безстрокові облігації, та депозитів до запитання у банківських установах, а також сума процентів, нарахованих на таку основну суму, але не сплачених (списаних).

Поворотна фінансова допомога – сума коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов’язковою до повернення.

Так, п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ не встановлено обмежень для фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку з особливостями оподаткування на період воєнного стану в Україні щодо надання фінансової допомоги (поворотної або безповоротної).

Отже, фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування (зі ставкою 2 відс. доходу) можуть надавати фінансову допомогу (поворотну або безповоротну).

 

За інформацією загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу.