Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Визначення вартості основних засобів (нематеріальних активів)

, опубліковано 05 вересня 2022 о 10:29

Як платники податку, які перебували на спрощеній системі оподаткування зі сплатою ЄП за ставкою 2 відс., та відновили сплату податку на прибуток підприємств, визначають вартість основних засобів (нематеріальних активів) та строки корисного використання (експлуатації) таких активів з метою нарахування податкової амортизації, якщо до переходу на єдиний податок такі платники визначали податкові різниці згідно зі ст. 138 ПКУ?

Для платників податку на прибуток підприємств, які тимчасово перебували на спрощеній системі оподаткування зі сплатою єдиного податку за ставкою 2 відс., застосовували до переходу на єдиний податок різниці згідно зі ст. 138 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) та відновили сплату податку на прибуток підприємств, податковій амортизації відповідно до положень п.п. 138.3.1 п. 138.3 ст. 138 ПКУ підлягає залишкова вартість основних засобів та нематеріальних активів, визначена згідно з вимогами п.п. 14.1.9 п. 14.1 ст. 14 ПКУ станом на 01 число місяця повернення на загальну систему оподаткування, за умови використання таких основних засобів та нематеріальних активів у власній господарській діяльності як до переходу на спрощену систему оподаткування, так і після повернення на загальну систему оподаткування.

Що стосується строків корисного використання (експлуатації) основних засобів та строків нарахування амортизації нематеріальних активів, то вони визначаються з урахуванням мінімально допустимих строків амортизації основних засобів та строків нарахування амортизації нематеріальних активів згідно з п.п. 138.3.3 та п.п. 138.3.4 п. 138.3 ст. 138 ПКУ, враховуючи положення п. 43 прим. 1 підрозд. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ та дату введення таких необоротних активів в експлуатацію до переходу платника на сплату єдиного податку. Якщо строки корисного використання (експлуатації) об’єкта основних засобів в бухгалтерському обліку є меншими, ніж мінімально допустимі строки амортизації у податковому обліку, то для розрахунку амортизації використовуються строки, встановлені п.п. 138.3.3 п. 138.3 ст. 138 ПКУ, а якщо дорівнюють або є більшими, ніж ті, що встановлені цим підпунктом, то для розрахунку амортизації використовуються строки корисного використання (експлуатації), встановлені в бухгалтерському обліку.

 

За інформацією загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу.