Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Мінімальне податкове зобов’язання для користувачів сільськогосподарських угідь

, опубліковано 05 серпня 2022 о 13:44

Головне управління ДПС у Черкаській області нагадує, що з 01 січня 2022 року в Україні  запроваджено мінімальне податкове зобов’язання для користувачів сільськогосподарських угідь.

Мета новації – подолання тіньового ринку використання сільськогосподарських земель, адже наразі нараховується чимало випадків використання земельних ділянок, коли доходи, отримані від реалізації сільськогосподарської продукції, приховуються та оподатковуються не в повній мірі, а працівники, задіяні на сільськогосподарських роботах, оформлені неофіційно, або ж оформлені на занижені (мінімізовані) розміри офіційної заробітної плати, що сприяє ухиленню від оподаткування податком на доходи фізичних осіб.

Так, починаючи  зі звітування  за 2022 рік, платники податків – власники та користувачі сільськогосподарських земель у складі відповідної податкової декларації за податковий (звітний) рік зобов’язаний подавати додаток з розрахунком загального мінімального податкового зобов’язання.

Отже, мінімальне податкове зобов'язання (далі МПЗ) щодо земельної ділянки, нормативна грошова оцінка якої проведена, обчислюється за формулою:
МПЗ = НГОд х К х М / 12, де:
МПЗ - мінімальне податкове зобов'язання;
НГОд - нормативна грошова оцінка відповідної земельної ділянки з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до порядку, встановленого Податковим Кодексом для справляння плати за землю;
К - коефіцієнт, який становить 0,05;
М - кількість календарних місяців, протягом яких земельна ділянка перебуває у власності, оренді, користуванні на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) платника податків.

Мінімальне податкове зобов'язання (МПЗ) щодо земельної ділянки, нормативна грошова оцінка якої не проведена, обчислюється за формулою:
МПЗ = НГО х S х К х М / 12, де:
МПЗ - мінімальне податкове зобов'язання;
НГО - нормативна грошова оцінка 1 гектара ріллі, наприклад, по Київській області з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до порядку, встановленого Податковим Кодексом для справляння плати за землю;
S - площа земельної ділянки, в гектарах;
К - коефіцієнт, що становить 0,05;
М - кількість календарних місяців, протягом яких земельна ділянка перебуває у власності, оренді, користуванні на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) платника податків.

Приміром, розрахуємо МПЗ з 1 га щодо земельної ділянки, нормативна грошова оцінка якої не проведена.

Вартість ріллі по Київській області станом на 01.01.2022 – 26 531 грн. Припустимо, що земельна ділянка перебувала у користуванні платника цілий рік. Нагадаємо, що тимчасово, - за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки,  для розрахунку мінімального податкового зобов’язання застосовується «знижений»  коефіцієнт «К» із значенням 0,04 .
МПЗ = 26 531 * 1 * 0, 04 * 12 / 12 = 1061, 2

Далі обчислюється різниця між сумою загального мінімального податкового зобов’язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок, шляхом віднімання від загального мінімального податкового зобов’язання загальної суми сплачених протягом податкового (звітного) року податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок.

Якщо МПЗ більше, ніж загальна сума сплачених СГ протягом податкового (звітного) року податків, зборів, платежів, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь, та витрат на оренду земельних ділянок віднесених до сільськогосподарських угідь, то йому доведеться доплатити різницю.

Якщо МПЗ менше, або дорівнює загальній сумі сплачених протягом податкового (звітного) року податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок, то доплачувати не доведеться.

Нагадаємо, що у зв’язку з запровадженням на території України з 24 лютого 2022 року воєнного стану, до Податкового кодексу України внесено ряд змін та доповнень в частині адміністрування та сплати податків. Так, зокрема, доповнено пунктом 69.15 підрозділ 10 розділу ХХ ПКУ, відповідно до якого тимчасово, за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки, не нараховується та не сплачується загальне мінімальне податкове зобов'язання за земельні ділянки, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, та/або за земельні ділянки, визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, визначається Кабінетом Міністрів України.